Aryen Yayınları’ndan 2 yeni kitap

img

DİYARBAKIR – Aryen Yayınları’ndan yeni çıkan Mesut Demir’in “Evrensel Tarih Kuramı” ve Avdê Şeddadi’nin “Yaratılmamış ve yaratılmış ışıklar” kitabı raflardaki yerini aldı.

 
Aryen Yayınları’ndan 2 yeni kitap çıktı. Mesut Demir’in araştırma-inceleme kitabı “Evrensel Tarih Kuramı” ve Avdê Şeddadi’nin şiir kitabı “Yaratılmamış ve yaratılmış ışıklar” raflardaki yerini aldı. 
 
‘EVRENSEL TARİH KURAMI’
 
7 bölümden oluşan 389 sayfalık Evrensel Tarih Kuramı’nda “Tarih nedir”, “Tarih yaklaşımlarında yöntem sorunu”, “Yazılı tarihin başlangıcından günümüze tarih teorileri”,  “İnsanlık tarihi kategorik düzeylerde ayrımlama sorunları”, “Evrensel tarihin tanımı” “Evrensel tarihin oluşum süreçleri” ve “Merkezi hegemonik güçlerin yan kolları konumunda olan uygarlıklar” ana başlıkları inceleniyor. 
 
Yazar Mesut Demir kitabın önsözünde,. “Evrenimizin yürüyüş hali olarak tarihi bilmek aynı zamanda kendini bilmektir. Kendimizi bildiğimiz oranda içinde soluk aldığımız evrenin muhteşem işleyişine eşlik edebilir ve onunla bütünleşebiliriz… Parçalar bir araya gelip bütünü oluşturur ama bütün sadece parçaların toplamı değildir; evrensel evrensel bütünün özüdür, köküdür. Bizim yapmak istediğimiz de tüm bu eksikliklerle, yetmezliklerle beraber ait olduğumuz köke dönebilmek, ait olduğumuz özün mahzenine varabilmektir. Ki o zaman varlık ve yokluğun oluşturduğu evrensel denklemde söyleyebilecek bir sözümüz olsun” diyor. 
 
‘YARATILMAMIŞ VE YARATILMIŞ IŞIKLAR’
 
Avdê Şeddadi de “Yaratılmamış ve yaratılmış ışıklar” isimli şiir kitabının hemen başında kitabın isminin de geçtiği Avesta’dan şu alıntıyı yapıyor: “Zerdüşt sordu: Ey maddi dünyanın yaratıcısı sen kutsal biri! Yima’nın yaptığı Vara’da aydınlık saçan ışıklar nedir? Ve cevap verdi Ahura Mazda: Orada yaratılmamış ve yaratılmış ışıklar vardır. Yukarıdan parlar yaratılmamış ışıklar ve parlar aşağıdan yaratılmış ışıklar…” 
 
Şeddadi, yazdığı şiirler için “bu şiirler hem gece hem de gündüz rüyalarımda doğdular ve yere / ayak bastıkları anda cellatlarım oldular” diyor.