'Kumun Gecesi' Batman'da izleyiciyle buluştu

img
BATMAN - Kot kumlama işçilerinin yaşadıklarının anlatıldığı Kumun Gecesi belgeselinin Batman gösteriminde konuşan Yönetmen Ali Ergül, iş cinayetlerine yönelik önleyici yasaların olmasının şart olduğunu söyledi. 
 
Yönetmenliğini Ali Ergül'ün üstlendiği 1990 yıllarda kot kumlama işçilerinin yakalandıkları ölümcül silikozis hastalığı döneminde yaşadıklarını konu edinen “Kumun Gecesi” belgeselinin gösterimi, Batman’daki Yeni Sahne’de yapıldı. Belgeseli TMMOB Batman Şube yöneticileri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili  Necdet İpekyüz'ün yanı sıra çok sayıda kişi izledi. Gösterimin ardından yönetmen Ali Ergül, belgeselin öyküsünü anlattı.  
 
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı'nda (DİHA) gördüğü bir haber sonrası belgeseli yapmaya karar verdiğini anlatan Ergül, "DİHA'da Bingöl’ün Karlıova ilçesinde bir köyde bu hastalıktan yaşamını yitirenlere dair bir haber okudum.  Aslında ben yönetmen değilim. Kameram ile sadece direniyorum. Ama bir afiş hazırlarken üzerine yönetmen yazmamız gerekiyor. Bu haberi izledikten sonra da hafıza yaratmak istedim ve bu belgeselde de böyle oldu. Çekimler sonrası kurgu sırasında Ramazan Aydar yaşamını yitirdi. O insana dair elimizde görüntü olmuş oldu ve o insanın yaşadıklarını da duyurarak bir daha bunlar yaşanmasın diye ne yapabiliriz diye düşündük. Kumun Gecesi de böylece orta çıktı” dedi. 
 
'MÜCADELEYLE SONUÇ ALINIR'
 
Patronların kar hırsıyla hareket ettiklerini dile getiren Ergül, "Bizler aslında bu barbarlara karşı mücadele ediyoruz. Bu barbar sistem yüzünden her gün bir insan iş cinayetlerinde yaşamını yitiriyor. Bu belgeselde de amaç 'bu cinayetleri nasıl durdururuz bu insanlar için ne yapabiliriz?' oldu. Önleyici yasalar lütuf niyetine sunulmaz mücadeleyle sonuç alınır. O yüzden mücadele etmek şart" ifadesinde bulundu.