Chalak Events Platformu’ndan Sêva Mêxekrêj atölyesi

img
İSTANBUL - Chalak Events Platformu yüzyıllardan bu yana Kürtler tarafından barışın ve aşkın simgesi olarak görülen "Sêva Mêxekrêj" atölyesi düzenledi.
 
İstanbul’da 5 üniversiteli Kürt öğrenci tarafından kurulan Chalak Events Platformu, Beyoğlu’nda bulunan bir kafede “Sêva Mêxekrêj” (Karanfil bezeli elma) atölyesi düzenliyor. 
 
Atölye, akşam saatlerine kadar sürecek. Etkinliğin son 4 saatinde Dilan Yeşilyaprak darbuka, Sarah Atkinson çello, Kajin Dara santur ve Beritan Kalbişen flüt çalacak. Öte yandan dörtlü, solo performansların yanı sıra ortak hazırladıkları repertuvarı da sunacak.
 
ESKİDEN BUGÜNE TAŞINAN BİR GELENEK
 
Eski bir Kürt geleneği olan Sêva Mêxekrêj, aşk ve barışı simgeler. Elma karanfille bezendikten sonra yüzyıldan fazla sürede herhangi bir bozulmaya uğramadan kendini koruyor. Koku ve rayihası ise olduğu gibi kalıyor. Aşık olan bir kişinin aşkını dile getiremediği zaman bir elmayı karanfile bezeyip aşkının nişanesi olarak sevdiğine gönderir. Sêva Mêxekrêj, aynı zamanda iki kişi arasındaki barışın da aracısı. İki kişi küstüğü zaman içlerinden biri barışmak için elmayı karanfille bezeyip diğerine gönderir.
 
Federe Kürdistan Hükümeti Turizm Genel Kurulu tarafından resmi olarak ilk Kürt sembol ve hediyesi olarak tanınan Kürt geleneğinin unutulmaması için sanatçı Seywan Saedian, 14 yıldır çalışma yürütüyor.