Sanatevi’ne Emniyet’in talimatı ile ruhsat verilmedi

img
ADANA – Sanatçı İlyas Arzu’nun sanatevi açmak üzere CHP'li Seyhan Belediyesi'ne yaptığı ruhsat başvurusu, belgelerinde hiçbir eksiklik olmamasına rağmen Adana İl Emniyet Müdürlüğü’nün müdahalesi ile uygun görülmedi.  
 
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçıları, son birkaç aydır Adana’da polisin kıskacı altında. Her türlü sanatsal aktivite ve çalışmaları engellenip, sık sık gözaltına alınan MKM’li sanatçılar, yoğun baskıdan şikayetçi. Üstelik bu baskılar kültürel çalışmalar yürütmek için açılmak istenen merkezlere ruhsat verilmemesine kadar vardı.
 
Sahne ismi olarak “Mêrxas Viyan” adını kullanan MKM'li sanatçı İlyas Arzu, kentin Seyhan ilçesinde bir sanatevi açmak için geçtiğimiz aylarda CHP’li Seyhan Belediyesi’ne ruhsat başvurusunda bulundu. Ancak belgelerinde herhangi bir eksik olmamasına rağmen ruhsat verilmedi. 
 
EMNİYET ‘UYGUN' GÖRMEDİ
 
Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü, yaptığı başvuruya ilişkin 2 Ekim 2018 tarihinde verdiği yanıtta, "Konuyla ilgili Adana İl Emniyet Müdürlüğü ile yapılan yazışmalar neticesinde İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı talebiniz uygun görülmemiştir" denildi.
 
Bu gerekçe ile ruhsat talebinin ret edilmesi üzerine belediye binasına gittiğini belirten Arzu, karşısında İl Emniyet Müdürlüğü Siyasi Şube'ye bağlı polisleri gördüğünü anlattı.
 
BELEDİYE BAŞKANI DA 'YAPABİLECEĞİM BİR ŞEY YOK' DEDİ
 
Belgeleri tam olmasına rağmen belediye yetkililerinin polisin baskısı nedeniyle ruhsat vermediğini savunan Arzu, görüştüğünü belirttiği Belediye Başkanı Zeydan Karalar’dan bu konuda cesur davranılmasını istediğini, fakat ‘Size ruhsat verebilme noktasında Valiliğin talimatından dolayı yapabileceğimiz bir şey yok’ yanıtı aldığını iddia etti. Arzu, bu durumun hukuksuz olduğunu dile getirdiklerinde ise, Belediye Başkanı’nın boynunu büküp, 'Yapabileceğim bir şey yok' dediğini ileri sürdü. 
 
Arzu, karşılaştıkları bu duruma dair “Buradan da anladık ki iktidara karşı muhalefet olduğunu söyleyen CHP'nin belediye başkanı da vali ile aynı tutum içerisinde antidemokratik uygulamaya ortak olmuştur. CHP'nin AKP'nin yedeği olarak çalıştığını anladık" ifadelerini kullandı. 
 
KONSERE YASAK
 
Açmak istediği sanatevi için ruhsat verilmediği gibi diğer çalışmalarının da engellendiğini dile getiren Arzu, son olarak 16 Aralık'ta Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde yapmayı planladıkları halk konserine Valilik tarafından "kamu güvenliği" gerekçesiyle izin verilmediğini paylaştı. Valiliği'nin keyfi gerekçeyle konseri engellediğini söyleyen Arzu, tepkisini “Eğer vali benim kamu güvenliğimi sağlayamıyorsa, o zaman o makamı terk etmelidir” sözleriyle gösterdi.
 
Son 6 aydır devletin sazlarından, sözlerinden ve sanatlarından korktuğu için kendilerine dönük baskı ve saldırı yoğunlaştırdığını ifade eden Arzu, geçtiğimiz haftalarda misafir oldukları bir sanatçı arkadaşlarının evinde, 'çantalı biri buraya girdi' ihbarı ile gözaltına alınıp, polislerce darp edildiklerini hatırlattı.
 
‘MUHALİF DURUŞUMUZDAN TAVİZ VERMEYECEĞİZ’
 
Arzu, Türkiye'nin tam anlamıyla bir polis devletine dönüştüğünü belirterek, sanatçının yaptığı işin saz, söz ve gitardan öteye toplumsal muhalif refleksleri açığa çıkarmasının sistemi müthiş bir şekilde rahatsız ettiğini vurguladı. Arzu, “Tüm baskılara rağmen bakıyorlar ki bizler muhalif sanatçı duruşumuzdan taviz vermiyoruz. Onlar da baskının şiddetini karşı oranda artıyor. Tabi biz tüm baskılara rağmen sazımızdan, sözümüzden, muhalif sanatçı duruşumuzdan taviz vermeyeceğiz. Biz halkımızdan aldığımız güçle mücadele edeceğiz. Büyük sanatçı Yılmaz Güney'in de dediği gibi; 'Kazanacağız. Mutlaka kazanacağız'" diye konuştu.
 
Arzu’nun ret yanıtı aldığı ruhsat başvurusu üzerine görüştüğünü belirttiği CHP’li Seyhan Belediyesi Başkanı Zeydan Karalar’ın sarf ettiğini iddia ettiği sözlerini yöneltmek üzere ulaşmaya çalıştığımı Karalar yerine yanıt veren belediye yetkilileri, “Ruhsat işlemi ile ilgili ret cevabını ilgililere yazılı bir şekilde verdiklerini ancak ayrıntılara ilişkin açıklamada bulunamayacaklarını ve verilen belgenin her şeyi gösterdiğini” söylemekle yetindi.
 
MA / Hamdullah Kesen