Öz: Kürt sineması üzerinde baskı ve sansür var

img
BATMAN – Batman’da “Zer” filminin gösteriminde konuşan yönetmen Kazım Öz, Kürt sineması üzerindeki baskı ve sansüre dikkat çekerek her şeye rağmen sinemada yeni tarzlar denenmesi gerektiğini söyledi. 
  
Yönetmen Kazım Öz'ün baba annesinin söylediği bir şarkının ardından Dersim'e doğru yola çıkan bir gencin geçmişle ve kendi kimliğiyle yüzleşmesini anlattığı “Zer” filminin gösterimi, Batman'daki Yeni Sinema'da gerçekleştirildi. Salonu dolduran izleyiciler, filmi ilgiyle izledi. Gösterimin ardından Kazım Öz, hem söyleşi yaptı hem de filmlerinin senaryolarının olduğu kitapları imzaladı.
 
‘BASKI VE SANSÜR VAR’
 
İzleyicilerle sohbet eden Öz, Kürt sinemasının ulusal acılar nedeniyle birçok filminde trajedilerin işlendiğini, sinema açısından bunun avantaj olduğu gibi dezavantajlarının olduğunu belirtti. Kürt sinemasına yönelik baskı ve sansür olduğunu kaydeden Öz, "Zer filminde de sansüre takıldık. Kürt sineması üzerinde iktidar tarafından engeller var. Bugüne kadar bir gösterimimiz dahi Trabzon'da gösterilmedi. Bu film neden Trabzon'da gösterilemiyor?" diye sordu. 
 
‘YENİ TARZLAR DENENMELİ’
 
Yaşanan baskılara rağmen sinemada yeni tarzlar denenmesi gerektiğini söyleyen Öz, komedi ve deneysel türlerin de Kürt sinemasında işlenmesi veya yaşananları farklı diller ile anlatmaya çalışılması gerektiğini söyledi.
 
FİLMİN KONUSU
 
Zer, ölüm döşeğinde Dersim 38 katliamının yaşayan tanıklarından olan babaannesinin kendisine söylediği şarkının peşinden giden Jan’ın hikâyesidir. Zarife bugüne kadar bu şarkıda kimliğini, geçmişini ve kendisini saklamıştır.  Zarife kanser tedavisi için New York’a getirildiğinde çok az tanıdığı torunu Jan ile daha fazla yakınlaşır.  Bu durum ile Jan’ın hayatı değişmeye başlar. Zarife öldükten sonra, Jan Zarife’nin kendisine söylediği şarkının izini sürmek için bir yolculuğa çıkar. Kendisini bir katliamın kalıntıları arasında; Dersim’e doğru bir arayışın içinde bulur. Jan, Zarife’nin en derin sırrına değmiştir.