İnsan Hakları Film Festivali başladı

img

İZMİR - Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) tarafından bu yıl 9’uncusu düzenlenecek olan İnsan Hakları Belgesel Film Günleri bu gün başladı. Etkinlik “Elif” belgeseli ile başladı.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) tarafından bu yıl 9’uncusu düzenlenecek olan İnsan Hakları Belgesel Film Günleri, bu gün sinemaseverlerin beğenisine sunuldu. 70’inci yılında Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ana teması ile yapılan festival İletişim Fakültesi Çalışmaları Topluluğu ve Fransız Kültür Merkezi’nin ortaklaşmasıyla gerçekleşti.

Etkinlik kapsamında gösterime ilk giren 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Garı önünde İŞİD gerçekleştirdiği bombalı saldırıda yaşamını kaybeden 103 kişiden biri olan Elif Kanlıoğlu”un anlatan bir Elif isimli belgesel yayınlandı. Daha sonra yine belgesel kapsamında “Vahşi Zevkler”, “Parmaklılar arasında burkasız”, “Hapishane kardeşliği” ve “Çember” yayınlandı.

Son olarak Aydın Orak”ın Yönetmenliğini yaptığı “Yaşar Kemal Efsanesi” isimli belgesel izlendi. 113 dakikadan oluşan belgeselde, Yaşar Kemal”in hem kendi ağzından, hem de yakınları ve arkadaşlarının ifadeleriyle seyirciye aktarılıyor. Belgesel öncesinde Fransız Kültür Merkezi Müdürü Caroline David konuştu. 10 Aralık gününün Paris”te İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin ilan edilişinin yıl dönümü olduğunu hatırlatan David, “Silahlı çatışmanın savaş suçlarının kadınlara ve azınlıklara uygulanan şiddetin korkutucu bir şekilde arttığı süreci yaşıyoruz. Günümüzde demokratik toplumlarda dahil insan haklarına alanın azaldığı, milliyetçi, popülist söylemlerin güçlendiğine ve ifade özgürlüğünün son derece kısıtlandığına da üzülerek tanık oluyoruz. İnsan Hakları Film gösterimi bizim için çok önemli bir etkinlik, bu etkinlikte sizleri kalabalık bir şekilde burada görmek mutluluk veriyor” şeklinde konuştu.

ÜSTENCİ: BİR İNSANLIK KRİZİ VAR

Daha sonra konuşan Türkiye İnsan Hakları Vakfı İzmir Bölge Temsilci Çoşkun Üsterci, belgesel film festivali kapsamında gösterime girecek filmlerin önemine dikkat çekti. Üsterci, belgesel günleri için her yıl bir tema belirlediklerini söyleyerek, bu yıl ki temayı İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi”ni tema olarak seçtiklerini ifade etti. Üsterci, “Belgesel film günleri akışı içerisinde her sene bir temayı seçiyoruz. O yıl öne çıkan insan hakları ihlalini ana tema olarak belirliyoruz. Ancak birkaç yıldır tek başına bir ihlali ana tema haline getirmekte zorlanıyoruz.

Çünkü çoklu şekilde ihlaller gerçekleşiyor. İfade özgürlüğü, ayrımcılık, şiddet hepsi yoğun bir şekilde etkisini sürdürüyor. 70. Yılında İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi insanlık için önemli bir kazanım ama hala dünyaya barış ve adalet tesis edilmedi. Bu senin temasını Birleşmiş Milletlerin kabul ettiği Evrensel Beyannameyi seçtik. İçerisinde bulunduğumuz durum aslında uluslararası kriz halidir. Hatta daha da öte bir insanlık krizi. Bu krizden çıkışın tek yolu Evrensel Beyannamesi ve değerlerine sahip çıkmak kayıtsız şartsız her koşulda onları hayata geçirmektir” dedi.

Yaşar Kemal Efsanesi belgeselinin ardından yönetmen Aydın Orak, sinema severlerle bir araya gelecek.