Hakkari'nin yemekli düğünleri mazi oluyor

img

HAKKARİ - Hakkari kent merkezinde düğün ve organizasyonlara yemek hazırlayan Lokman Akdoğan, ürünlere gelen zamlardan dolayı halkın düğünlerde yemek veremediğini söyledi. Akdoğan, pirincin torbası 55-60 TL'den 105 TL'ye, etin kilosunun 20-25 TL'den 45-50 TL'ye çıktığını hatırlattı. 

Son birkaç aydır ardı ardına gelen zamlardan en çok etkilenen kesimlerin başında düğünler için yemek yapan organizasyon firmaları geliyor. Hakkari'de düğün ve organizasyonlara yemek hazırlayan firma sahipleri büyük bir sıkıntı yaşıyor. Akdoğan Yemekçilik İşletmecisi Lokman Akdoğan her gün ayrı bir ürüne zam geldiğini, bundan  dolayı da kar marjlarında ciddi düşüş olduğunu söyledi. Zamların en çok yurttaşların mutfağını etkilediğini belirten Akdoğan, yemek siparişi veren yurttaşların artık siparişlerini en aza indirdiklerini ve işlerin çok kötüye gittiğini belirtti. Düğünlerde pirinç ve et tüketildiğini söyleyen Akdoğan, hem bölgede uygulanan yasaklar hem de gelen zamlar ile birlikte insanların artık düğünlerde yemek veremeyecek noktaya geldiğini ifade etti. 
 
‘KAR ORANIMIZ ERİDİ' 
 
Yıllarca Hakkari bölgesinde insanların pirinç ektiğini ve o dönemler en ucuz pirinci Hakkari halkının tükettiğini ifade eden Akdoğan, "Devletin köyleri ve meraları yasaklaması ardından halk artık pirinç ekmiyor. Yine bölgedeki yasaklar nedeniyle hayvancık zaten bitti. Bu nedenle düğünlerin iki ana yemeği de böylelikle çok zamlandı. Son üç ay içerisinde yaşadığımız krizin bizlere yansıması çok kötü oldu. Krizin en büyük etkisi mutfaklara oldu. Bizler düğünler ve organizasyonlara yemek yapıyoruz. Bu krizden önce belli bir kar marjı ile iş yapabiliyorduk. Ancak bu zamlardan sonra elde ettiğimiz kar tamamen eridi. Çünkü gelen zamları aynı oranda halka yansıtamıyoruz, yansıtırsak işsiz kalırız. Hakkari eskiden de pahalı bir kentti ama zamlardan sonra millet gerçekten geçinemez hale geldi. Kentte on kişinin yedisi işsiz. Buradaki gelir düzeyi memur endekslidir. Memurun maaşı eriyince halkın tamamının geliri erimiş oldu. Çünkü kazanamayan memur harcayacak parayı da bulamıyor” dedi. 
 
'FİYATLAR HERGÜN ARTIYOR'
 
Bölgedeki pahalılığın bir sebebinin de devletin uyguladığı yasaklar olduğunu belirten Akdoğan şöyle konuştu; “Bölgenin birçok yerinde eskiden pirinç, buğday ve daha birçok şey ekiliyordu. Bunun yanı sıra halkımız hayvancılık ile geçinen bir halktır. Yayla ve meralarında birçoğu yasaklanınca, hayvan sayısında da büyük bir düşüş oldu. Bu iki sebepten dolayı bölgedeki et fiyatları aşırı arttı. Batıdan gelen pirinç ve diğer gıdaların fiyatları da hem zamlar hem de nakliye nedeniyle kat be kat arttı. Geçen sene bir torba pirinci 55-60 TL'ye alırken, şimdi ise 105 TL'den alıyorum. Daha geçen sene etin kilosunu 20-25 TL'ye alıyorken şimdi ise 45-50 TL'ye alıyorum. Ben bu mutfakta her hafta 300 ile 500 kilo et tüketiyorum. Bu artışlar bizlere muazzam bir yük getirdi. Geçen yıl bir tabak yemek 6 TL'ye mal oluyorken, son zamanlardan bir tabak kavurma 17 TL'ye mal oluyor. Müşterimiz bin yemek siparişi veriyor bu da kendisine 20 bin TL'ye mal oluyor. " 
 
MA / Hamza Gündüz