Ronahi: Şarkılarım Kürtlerin belleği

img

HAKKARİ - Yüksekova ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı döneminde yakılıp yıkılmış evinin önünde yaktığı ağıtla hafızalara kazınan Ronahi Tüner, yaşadıkları her şeyi Kürtçe şarkılarla dile getirmek istediğini söyledi. 

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 13 Mart 2016 tarihinde ilan edilen sokağa çıkma yasağında Kuruköy (Maxsûdava) köyünde yakılıp yıkılmış evinin önünde seslendirdiği "Canda" şarkısı ile hafızalarda yer edinen Ronahi Tüner, sarılmayan yaralarını şarkı dizelerine döküyor. Sebepsiz yere köyünde yüzlerce evin yakılıp yıkıldığını hatırlatan Tüner, köyün kendi imkanlarıyla yeniden inşa edilmeye çalışıldığını anlattı. 
 
‘DÖNDÜĞÜMÜZDE KÖY KALMAMIŞTI’ 
 
İki yılı aşkındır kirada olduğunu belirten Tüner, "Yasak döneminde köydeydik. Bizim köyümüz Cumhuriyet ile Göngür Mahallerinin bitiminde başlıyor. Buralar yıkıldıktan sonra bizim köye geldiler. Bize arama tarama faaliyeti yapıldıktan sonra köyümüze dönebileceğimiz söylendi. Köylülerin neredeyse tamamı köyden ayrıldı. Ancak köye tekrar geldiğimizde ortada köy diye bir şey kalmamıştı. Doğup büyüdüğümüz köy yakılmış yerle bir edilmişti" diye belirtti. 
 
'TEKRAR KÜRTÇE ŞARKILAR YANKILANACAK'
 
Yakılıp yıkılan evin önünde “Canda” şarkısını seslendirdiğini hatırlatan Tüner, "Çocukluğumuzun geçtiği yerler yakılmış yerle bir edilmiş. Semaverimiz sağlam kalmıştı onunla da gelen misafirlere çay yaptık. O anda sığındığım tek şey Kürtçe şarkıya sığınmak oldu. Yaşadığımız acıları şarkılara dökmek istedim" diye konuştu. Kadınlara çocuklarına Kürtçe öğretme çağrısında bulunan Tüner, “Çünkü Kürtler tarihleri boyunca acılarını, sevinçlerini, sevgilerini, şarkılara dökmüştür. Kürtçe şarkılara dökülen acılar sevinçler bu güne kadar gelmiştir. Bizim de yapmamız gereken Kürtçe sanatı her yere götürmek" dedi. 
 
'YAŞADIKLARIMIZI ŞARKILARA DÖKECEĞİM'
 
Duygu ve düşüncelerini şarkılarla ifade ettiğini anlatan Tüner, şöyle devam etti: "Biz yaşananları sürekli şarkılara dökeceğiz çünkü Kürt halkı çok şey yaşamış ve yaşamaya devam ediyor. Sanat ile uğraşmak bu yaşananları şarkılara dökmek gerek. Dilim döndüğünce bunu yapmaya çalışacağım. Ne kadar şey yaşadıksa hepsini şarkılara dökeceğim." 
 
MA / Fethi Balaman