Kund editörü: Amacımız Kürtçenin okunmasını yaygınlaştırmak

img
İSTANBUL - Kürtçe kitap ve kültür-sanat dergisi olan Kund'un editörü Umran Aran, matbu Kürtçe dergicilikte büyük bir krizin ve boşluğun olduğunu belirterek, amaçlarının Kürtçeyi okutmak ve yaygınlaştırmak olduğunu söyledi.
 
Kürtçe kitap ve kültür-sanat dergisi olan Kund'un ikinci sayısı raflarda yerini aldı. Geçtiğimiz Mayıs ayında çıkan ilk sayısında ünlü Kürt yazar ve romancı Bextiyar Elî’yi konu alan derginin, ikinci sayısının dosya konuğu ise tanınmış Kürt şair Berken Bereh oldu. Üç aylık periyotlar halinde çıkan derginin merkezinde kitaplar olsa da müzikten, sinemaya, anıdan, geziye uzanan geniş bir yelpazede yazılara yer veriliyor. “Hem dinamik hem interaktif dergi” sloganıyla yola çıkan dergi, Kürtçe olarak yayımlanıyor.    
 
DİNAMİK VE İNTERAKTİF BİR DERGİ
 
Kund’un matbu Kürtçe dergicilikte büyük bir krizin ve boşluğun olduğu bir dönemde çıktığını belirten derginin editörü Umran Aran, “Dergi; dinamik, çünkü dergideki bölümler çok değişken ve her sayıda okuru şaşırtacak yeni bölümler olabilir. İnteraktif, çünkü okurlar ve yazarlar da dergideki bölümleri belirleyebilirler. Örneğin ikinci sayıdaki ‘portre’, ‘gezi yazısı’ ve ‘youtuber’ bölümleri bunun ürünü”dedi. İçerik bakımından sadece Kürt dergiciliğinde değil genel olarak dergicilikte yeni şeyler yaptıklarını dile getiren Aran, “Mesela şu anda büyük bir Kürtçe kültür hareketi olan okuma gruplarından yazılar istiyoruz. Yine bloggerlerden yazılar yayınlıyor, youtuberlar ve yayıncılara soru-cevap şeklinde yer veriyoruz” diye konuştu.
 
‘İLKLERİ GERÇEKLEŞTİRDİK’
 
Derginin içerik bakımından farklı bir dergi olduğuna dikkat çeken Aran, “Daha önceki Kürtçe popüler kültür edebiyat ve sanat dergilerine baktığımızda bunların neredeyse sadece edebiyat dergileri olduklarını ve ağırlıklı olarak kurgu içerikli olduklarını görüyoruz. Bunu kırmaya çalışıyoruz ve ikinci sayıda büyük ölçüde başardık. Bizim iki sayımızda toplam üç şiir, bir hikaye yayınlandı. Kund dergisi daha çok kurgusal olmayan içeriğe sahip ve bunu talep ediyor okurlarından” diye belirtti.
 
DERGİYE YOĞUN İLGİ
 
Derginin ilk sayısının hızla tükendiğini ve ikinci sayıya da oldukça fazla talep olduğuna vurgu yapan Aran, sözlerini şöyle tamamladı: “Kürtçe 'piyasanın' bu kadar kötü olduğu, dergilerin yayın hayatlarına son verdiği bir dönemde çok büyük bir başarı bu. Bunda Kund’un renkli ve zengin içerikli olmasının payı oldu. Dergiyi çıkarıp yerimizde oturmuyoruz, çünkü okunmak gibi bir derdimiz var. Kürtçeyi okutmak, Kürtçe okumayı yaymak ve yaygınlaştırmak gibi bir derdimiz var.  Sosyal medyayı etkin kullanıyoruz. Okurlara dergiyi hediye gönderiyoruz. Birçok okur Kürtçeyi ilk defa Kund dergisinde okudu. Bununla gurur duyuyoruz ve de okurların bu ilgisi karşısında daha çok çalışma, onlara layık olma ihtiyacı duyuyoruz.”
 
MA / Melike Ceyhan