Rêdûr Dîjle okurlarıyla buluştu

img
İSTANBUL - Yazar ve şair Rêdûr Dîjle, Beyoğlu’nda okurlarıyla bir araya gelerek, kitaplarını imzaladı. Dijle, Kürt şiirlerinin yaşamın kaynağını yansıtması gerektiğini söyledi. 
 
Kürt Yazar ve şair Rêdûr Dîjle, Beyoğlu’nda bulunan Şevin Teras Cafe’de düzenlenen etkinlikte okurlarıyla bir araya geldi. Söyleşi ve şiir okumalarının yapıldığı etkinlikte, Kürt halkının yaşadığı acıların, hüzünlerin, sevinçlerin edebiyata yansıması tartışıldı. Yazdığı şiirleri seslendiren Dicle, şiirlerinin öykülerini de anlatarak Kürt halkının yaşadığı acıları kalemine yansıttığını söyledi.
 
‘KÜRT ŞİİRİ YAŞAMIN KAYNAĞINI YANSITMALI’ 
 
Kürt şiirlerinin yaşamın kaynağını yansıtması gerektiğini söyleyen Dîjle, “Benim kitaplarımda şahıs ve aşk şiirleri yok. Her şair kendi duygularını kaleme yansıtır. Ben de yaşadığım coğrafyanın bana etkilerini yazdım. Yaşamım politikadan uzak değil. Tüm şiirlerimde politik ve toplumsal acıları ve sevinçleri yazdım” diye konuştu. 
 
Etkilendiği yazarlardan olan Êhmed Huseynî’den bahseden Dîjle, “Biz baskı altında yaşayan bir toplumun bireyleriz. Her şeyden önce Kürt şiiri yazmak isteyen birinin toplumu gerçek anlamda analiz etmesi ve o gerçeğe göre yazması gerekir. Edebiyat bir halkın yaşantısının kaleme yansımasıdır. Kürt halkının kültüründe yer alan karakterlerin yaşamının nasıl yansıtıldığı önemlidir. Baskı altında olan bir halkın kültürünü kendi dilende en doğru şekilde yansıtmak şiirin gerçekliğiyle doğru orantılıdır” dedi.
 
‘TOPLUM TÜM YAPILARIYLA KENDİNİ VAR EDEBİLİR’
 
Toplumları arı kovanına benzeten Dîjle, şöyle devam etti: “Nasıl ki arı kovanlarında her yapı birbirine muazzam bir şekilde bağlıysa toplumların da bu şekilde birbirine bağlı olması gerek. Yani toplum tüm yapılarıyla kendini var edebilir. Toplumun dili, yaşantısı, ahlaki yapısı bir bütün olarak kültürü yansıtır. İşte tüm bu yapıları birlikte yürütür ve kurumsallaştırabilirsek toplumsal bir yapıdan bahsedebiliriz. Kurumsal yapısı olmayan bir toplum varlığından bahsedemez. Öcalan, ‘Su dolu bir tas kırılırsa bir daha sudan bahsetmek mümkün değildir’ der. Yani biz kurumsal bir bütünlüğe sahip olmazsak başka toplumların boyunduruğu altında ya da etkisiyle yaşamak zorunda kalırız.” 
Yapılan tartışmaların ardından Dîjle, ikinci şiir kitabı Kêsek’i (Topak) ve Kürtçe’ye çevirdiği Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Seher isimli kitabını imzaladı.