Aryen Yayınları’ndan 2 yeni kitap: Tarîkoj ve Zerdeşt Peygamber

img
HABER MERKEZİ – Aryen Yayınları’ndan çıkan Heci Nehsan’ın Kürtçe “Tarîkoj” ve Ezîz ê Cewo’nun “Zerdeşt Pêxember – Rûpelên Dîroka Windabûyî…” (Zerdeşt Peygamber – Kayıp Tarihin Sayfaları” kitapları raflardaki yerini aldı.
 
Aryen Yayınları kitaplığına yeni 2 Kürtçe kitap daha ekledi. 22 yıldır cezaevinde bulunan Hecî Nehsan’ın Ciweyna isimli şiir kitabını da 2017 yılında yayınlayan Aryen, bu kez de aynı yazarın 2012’den 2017 yılına kadar Kürtçe kaleme aldığı özlü ve düşündüren sözlerinin toplandığı “Tarîkoj” kitabını yayınladı. 
 
“Varlığın hangi yokluktan oluştuğunu bilirsek yaşamın anlamını da öğrenmiş oluruz” diyen kitabın yazarı Hecî Nehsan, anlamın çürüdüğü toplumlarda kelimelerin anlamsızlaştığını kaydediyor. Karanlığı kemirenlerin (Tarîkoj) yaşamı aydınlatmanın anlam arayışlarını sürdürdüğünü söyleyen Nehsan, her bir bireyin tarîkoj rolünü üstlenerek, karamsarlığı anlamlı sözcüklerin tırnaklarıyla yırtmasını istiyor. Yazar, ancak bu şekilde anlam arayışının mümkün olabileceğini belirtiyor. 
 
HECÎ NEHSAN KİMDİR?
 
1974 yılında Kobanê’nin Korikê köyünde dünyaya geldi. Deneme ve şiirleri Çirûsk, Hawara Botan, Golik, Roza, W, Eylül, Tîroj ve Ümüş Eylül gibi dergilerde yayınlandı. 22 yıldır siyasi tutuklu olarak cezaevinde bulunuyor. Yazarın yayınlanan diğer kitapları şöyle: “Zêmarên Çûyînê (Deneme), J&J Yayınları 2013, Agrîna (Şiir), J&J Yayınları 2014, Nofa (Hikaye), Ar Yayınları 2014, Şîna Şevê (Şiir), Ar Yayınları 2015, Arjenîka (Deneme), J&J Yayınları 2016, Maha (Hikaye), J&J Yayınları 2016, Ciweyna (Şiir) Aryen Yayınları 2017.  
 
ZERDEŞT PEYGAMBER
 
Aryen Yayınları’nın okuyucusuyla buluşturduğu bir diğer kitap inceleme-araştırma alanında Ezîz ê Cewo’nun kaleme aldığı “Zerdeşt Pêxember – Rûpelên Dîroka Windabûyî…” (Zerdeşt Peygamber – Kayıp Tarihin Sayfaları” kitabı. 128 sayfalık kitapta “Allah’ın Peygamberi”, “Tarihi olayların izinde”, “Zerdeşt ve Kürt halkı: Diriliş ya da dönüş” ana başlıkları altında Zerdeşt’in öğretisi, fikir dünyası, doğayla ilişkisi, Zerdeştliği diğer dinlerden ayıran özellikleri, Êzidîlik ve reform etraflıca incelenerek okuyucuya aktarılıyor. 
 
EZÎZ Ê CEWO KİMDİR? 
 
23 Aralık 1949’da Ermenistan’ın Pampa Kurdan (Sîpan) köyünde dünyaya geldi. 1973 yılında Erivan Üniversitesi Doğu Bilimleri Fakültesi’ni tamamladı. Uzun yıllar Ermenice ve Kürtçe dil dersleri verdi. Gazeteci kimliği de bulunan Cewo 1999 yılından 2008 yılına kadar Kürdistan Ulusal Kongresi’nin (KNK) eğitim, bilim ve kültür sanat komitelerinde görev aldı. “Taybetmendîyên  Rêzimanî yên Navdêr û Bingehên Destpêkî yên Makzimanê Hindewropî di Kurdî da” ile Êzdîtî: Dve mirov rastiya wê li ku bigere” kitaplarını da yazan Cewo’nun Rya Teze başta olmak üzere birçok gazete, dergi ve web sitelerinde şiir, yorum ve analizleri yayınlandı.