İşçi sınıfının korosu sahnede

img

İSTANBUL - DİSK Çoksesli Korosu, Şişli Cemil Candan Kent Kültür Merkezi’nde verdiği konserde işçi marşlarını ve devrim türkülerini işçi sınıfıyla buluşturdu.

 
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı DİSK Çoksesli Korosu, 1 Mayıs konseri düzenledi. İstanbul Cemil Candan Kent Kültür Merkezi’nde gerçekleşen konserde işçi marşları, devrim şarkıları ve halk türküleri söylendi. Şefliğini Berktay Akyıldız’ın yürüttüğü konsere sendika üye ve yöneticilerinin yanı çok sayıda kişi katıldı.
 
‘İŞÇİLER İÇİN GAYRET GÖSTERİYORUZ’
 
Konserde konuşan İş hekimi ve güvenliği uzmanı Suat Sarp, “Biz uzmanlar sahada, fabrikalarda, atölyelerde, iş yerlerinde işçilerimizin sağlıklarına uygun işlere yerleştirilmesi sağlıklarını koruyabilmeleri, iş kazalarına ve hastalıklarına maruz kalmaması için gayret göstermekteyiz. 2012 yılında Esenyurt’ta 11 işçimiz çadır yangınında öldüklerinde zamanın çalışma ve güvenlik bakanı iş sağlığı ve güvenliğimiz yok demişti. Bu yasa 2013’ün başından itibaren yürürlüğe girdi. 2014 yılının 13 Mayıs’ında Soma’da 301 işçimizi kaybettiğimizde aynı bakan iş sağlığı güvenliği ve kültürümüz yok dedi. Bu kültüre katkıda bulunmak için 20’ye yakın parçada iş sağlığı ve güvenliği üzerine sözler yazdım. Değerli DİSK’in genel sekreteri Arzu Çerkezoğlu ve Şefi Berktay Akyıldız’la yaptığımız görüşmelerde bu türküleri DİSK korosunun söylemek istediğini bana ilettiler. DİSK’in bunu üstlenmesi çok anlamlıdır” diye konuştu.
 
‘İŞ KAZALARI ÜÇ KAT ARTTI’
 
Soma maden kazası üzerine bir parça yazdığını da söyleyen Sarp, “Bir isim seçmemiz gerekiyordu. AFAD’ın isim listesinde 13 İsmail’i kaybettiğimizi saptadık. Şefimizle sembolik 13 rakamına uygun olarak 13 dakika sürecek bir eser hazırladık. Dünyada kömür rezervi sırasında Almanya 1’inci sırada Türkiye ise 28’inci sırada geliyor. 2014 yılında kömür madenleri özele devredildiğinde iş kazaları üç kat artmış. Almanya’da 40 yıl içerisinde hiç kaza olmamış. 2013 yılında 3 işçi maden kazasında can verince 2018 yılında maden ocaklarını kapatma kararı aldı. Bizde Soma’nın davaları sürüyor ve bir sonraki oturum Haziran’da olacak. Dileriz verdiğimiz mesajlar doğru yerlere gider” şeklinde konuştu.
 
Ardından Soma maden kazasında yaşamını yitirmiş olan 301 işçi için hazırlanan türkü söylendi. Konser dünya işçi sınıfının marşı olan Enternasyonal’in söylenmesiyle son buldu.