Antep Kalesi siluetine gölge!

img

ANTEP – Antep Kalesi'nin silueti Antep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan müze binası nedeniyle gölgeleniyor. 

AKP'li Antep Büyükşehir Belediyesi, kent kalesinin siluetini bozacak bir projeyi hayata geçirdi. Belediye, Şahinbey ilçesinde bulunan tarihi Antep Kalesi'nin ön tarafına kale siluetinin görülmesini engelleyecek şekilde kentin Fransız işgalinden kurtuluşunun anlatılacağı "Panorama 25 Aralık Müzesi" inşa ediyor. Projeyi değerlendiren Mimar Doğan Özdinç, proje tamamlanınca kalenin yürüme mesafesinde siluetini kaybedeceğini dile getirdi. Özdinç, kalenin siluetini kaybetmesinin şehrin mimarisi açısından büyük bir kayıp olduğunu ve kalenin görülebilmesi için uzaklaşmak gerektiğini söyledi.  
 
TARİHİ KALE MANZARASI KAYBOLUYOR
 
Projenin yüksekliğinin önceden daha fazla olduğunu, tepkiler sonrası bina yüksekliğinin alçaltıldığını aktaran Özdinç, bina yüksekliğinde yapılan alçaltılmanın yeterli olmadığını vurguladı. Kalenin siluetini bozan birçok yapı olduğunu söyleyen Özdinç, şöyle konuştu: “Sadece müze değil, orada müze hizasında yüksek katlı bir otelde silueti bozuyor. Kale siluetini kurtarmak açısından yapılacak şey otelin yerel yönetimler tarafından satın alınıp tıraşlanmasıdır. Müzenin dış cephe kaplamasının da nasıl yapılacağını bilmiyoruz. Kalenin dış cephesine uygun malzeme seçip seçmeyeceklerini proje bittiğinde göreceğiz."
 
BEDAVA PROJEYİ BELEDİYE BEGENMEMİŞ!
 
Müze projesinin ilk olarak Mimarlar Odası Antep Şubesi mimarları tarafından bedelsiz bir şekilde çizildiğini, daha sonrasındaysa projenin Antep Büyükşehir Belediyesi tarafından iptal edilerek İstanbul da özel bir firmaya parayla çizdirildiğini anlatan Özdinç, projenin yer olarak uygun olduğunu, ancak mimari açıdan uygun olmadığını vurguladı.