MED-DER kongresinde asimilasyona karşı mücadele vurgusu

img
DİYARBAKIR - MED-DER’in 1’inci Olağanüstü Kongresi’nde, eşbaşkanlığa yeniden Rıfat Roni ve Şükran Yakut seçildi.
 
Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği’nin (MED DER) 1’inci Olağanüstü Kongresi, Diyarbakır Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Halkların Demokratik Partisi (HDP), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı sendikaların Diyarbakır şubeleri, Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), 78’liler Derneği’nin temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen kongre, saygı duruşuyla başladı. 
 
ASİMİLASYONA KARŞI SAHİPLENME ÇAĞRISI 
 
Kongrede bir konuşma yapan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyat Ceylan, kapitalist zihniyetin dili eriterek kendini var ettiğini, Türkiye’de de dil ve kültürlerin yok edilerek kendini inşa ettiğini söyledi ve ekledi: “Biz Kürtlere de dil üzerindeki zulüm ve inkar kaldı.” Ceylan, Kürtleri asimilasyon politikalarına karşı dillerine sahip çıkmaya çağırdı. 
 
MED-DER Eşbaşkanı Rıfat Roni, Kürtlerin yüzyıldır evrensel olarak kabul edilen tüm haklarından mahrum bırakıldığını vurgulayarak, mücadelelerini en güçlü şekilde sürdüreceklerini sözlerine ekledi.
 
Yapılan konuşmaların ardından, seçime geçildi. Tek liste ile girilen seçimde, Rıfat Roni ve Şükran Yakut yeniden eşbaşkanlığa seçildi.