Medrese Sor’un müzeye dönüştürülmesi için kanun teklifi

img
ANKARA - HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Hayrat Vakfı’na devredilmesi istenen Kırmızı Medrese’nin (Medrese Sor) Kültür ve Edebiyat müzesine dönüştürülmesi için kanun teklifi verdi.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Nuran İmir, “21/7/1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu”nda değişiklik yapılmasına ilişkin Meclis Başkanlığı’na kanun teklifi verdi. Hayrat Vakfı’na devredilecek Kırmızı Medrese’nin (Medrese Sor) Kültür ve Edebiyat müzesine dönüştürülmesi istendi.
 
Teklifin gerekçesinde “Cizre’de bulunan Kırmız Medrese, Kürtler arasında Medresa Sor olarak bilinmektedir. Kürtçede sor kırmızı demektir ve medrese adını bu kırmızı tuğladan almaktadır. Cizreli Kürt dilbilimci ve yazar Kamuran Ali Bedirhan medresenin 2 bin metrekare olduğunu yazar. Yapının temelinde üzerinde yükseldiği sur duvarında olduğu gibi büyük boyutlu düzgün bazalt tas¸ kullanılmışken beden duvarları ve o¨rtu¨ sistemi tamamıyla kırmızı tuğladandır. Yapının önemli bölümlerinde tuğlaya bağlı stuko süslemeler ve mihrapta kesme tas¸ is¸c¸iligˆi dikkati çekmektedir” denildi. 
 
‘KÜLTÜR VE EDEBİYAT MÜZESİNE DÖNÜŞTÜRÜLSÜN’
 
Kürt Klasik Edebiyatının yazarlarından Melayê Cizîrî, Feqiyê Teyran, Ahmedê Xanê ile I·smail Ebu’l I·zz el-Cezeri ve dönemin birçok şair yazar ve bilim insanın bu medresede eğitim ve öğretim gördüğüne inanıldığına dikkati çekilen gerekçede, “Kürt kültürü ve edebiyatı ile özdeşleşen Medresa Sor son iki yıldır Kültür Müdürlüğü tarafından restore edilmektedir. Restorasyonu bitmek üzere olan Medresa Sor daha önceleri Kuran Kursu olarak kullanılmakta idi, restorasyon ile birlikte Hayrat Vakfı denilen bir vakfa devredileceği belirtildi.
 
13. yüzyıldan kalan ve dönemin mimarisini en iyi şekilde yansıtan ayrıca Kürt şair ve yazarların eğitim ve öğretim gördüğü Medresa Sor’un özüne uygun bir şekilde faaliyete geçmesi için ve önümüzdeki kuşaklara neye hizmet ettiğine dair bilgilendirme amaçlı düzenlenmesi ve dönemin yazar ve bilim insanlarının yaşamlarının sergilendiği, döneme ait kültürel varlıkların sergilendiği bir Kültür Edebiyat müzesine dönüştürülmesi tarihsel misyonu açısından daha isabetli olacaktır” ifadelerine yer verildi.
 
Kanun teklifi şöyle:
 
“MADDE 1- 21/7/1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
 
Ek Madde 9- ‘Şırnak’ın Cizre ilçesinde bulunan Kırmızı Medrese (Medresa Sor) Kültür Edebiyat Devlet müzesi olarak halka açılır. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlenir.’
 
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
 
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.”