İBB Kürt sanatçıya ‘tadilat’ gerekçesiyle salon vermedi

İSTANBUL - Kürt sanatçı Onur Evin, yeni albümü “Em Nadin”ın tanıtımı için konser başvurusu yaptığı İBB, “tadilat var” diyerek salon vermedi. 
 
Kürt kültürü, müziği ve sanatçılarına yönelik engellere İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de katıldı. Kürt sanatçı Onur Evin’in Mart ayında KOM Müzik’ten çıkan “Em Nadin” albümünün tanıtımı için 16 Mayıs’ta İBB Kültür Daire Başkanlığına bağlı Kültürel Etkinlikler Şube Müdürlüğü’ne yaptığı konser başvurusu “Salonlarımız 2022-2023 sezonuna kadar tadilatadır” denilerek reddedildi. 
 
Konuya dair ajansımıza konuşan Evin, yeni çıkardığı albüme ilişkin İstanbul’da konser vermek istediğini ancak kendisine salon verilmediğini kaydetti. Evin, “Konser vermek için 16 Mayıs’ta İBB Kültür Daire Başkanlığına bağlı Kültürel Etkinlik Şube Müdürlüğü’ne salon talebinde bulunduk. İlk başvuruda bulunduğumuzda belediye bize ‘bireysel başvuru yapamazsınız, ancak dernekler üzerinden başvuru yapılabilirsiniz’ diyerek talebimizi reddetti” dedi. 
 
İKİNCİ KEZ BAŞVURU YAPILDI
 
Bunun üzerine 2 Ağustos’ta ikinci kez başvuru yaptıklarını ifade eden Evin, “İBB’ye, halkın salonlarını neden halka kapatıldığını ve neden bize salon verilmediğini sorduk. Yaptığımız birinci başvuruda, bireysel başvuru yapamazsınız diyen İBB, ikinci başvurumuzda, ‘arkadaşlarımız size yanlış bilgi vermişler dilekçe ile bireysel de başvuru yapabilirsiniz’ dediler. 2 Ağustos’ta dilekçeyle başvuru yaptık. Dilekçeyi verdikten üç gün sonra bize telefon üzerinden dönüş yaptılar ve ‘Bizim salonlarımız 2022-2023 sezonuna kadar tadilata, bu nedenle yer veremeyiz’ dediler” diye belirtti. 
 
İKİYÜZLÜ BİR POLİTİKA 
 
Son zamanlarda Kürtçe müziğe yönelik sistematik bir saldırı olduğunu hatırlatan Evin, sistemin kendi sanatçısını yaratmak istediğini söyledi. “Biz halk sanatçısıyız ve halkın içinde sanatımızı icra ediyoruz” diyen Evin,  şöyle devam etti: “AKP-MHP faşizminin yirmi yıldır özellikle Kürtçe müziğe, sanatına ve kültürüne yönelik ciddi bir yoğunlaşması ve engellemeleri oldu. Bu sadece iktidarla da sınırlı kalmadı.  2019 yerel seçimlerinde halka özgürlük ve demokrasi talepleriyle seçime giden CHP ve Ekrem İmamoğlu, ‘bizim yönetimimizde Kürt, Laz, Çerkez, Alevi bütün halklar eşittir ve eşit koşullara sahip olacaktır’ demişti. Seçimi kazandıktan sonra artık yavaş yavaş gerçek yüzleri gösterdiler. Biran önce ikiyüzlü politikalardan vazgeçsinler.” 
 
KÜRT KARŞITI POLİTİKA
 
Baskıların sadece müzikle sınırlı olmadığını ve aynı yasakların Kürt dili üzerinde devam ettiğini dile getiren Evin, şunları söyledi: “İBB, seçim süreçlerinde halka vaat ettiklerini halka versin.  Aksi halde AKP’den hiçbir farkları yok. İlk seçimde de gidici olduklarını bilmeleri gerekiyor. Bizim yaptığımız albüm daha çok Kürdistan üzerindeki baskı, imha ve doğa alanına karşı bir cevap niteliğindeydi. İBB, seçim kaygısı taşıyor buda Kürtçeye ve Kürt karıştı bir politikanın oluşmasına neden oluyor." 
 
HAKKIMIZ OLANI TALEP EDİYORUZ
 
"Biz sanatçı olarak hakkımız olan bir şeyi talep ediyoruz" diyen Evin, sözlerini şöyle tamamladı: "Kedi kültürümüz ve sanatımızı özgür bir şekilde icra etmek istiyoruz. Onlar yönetici bugün varlar yarın yoklar. Ama salonlar, halk ve toplum kalıcıdır. Bu gerçekliği de göz ardı etmemeleri gerekiyor."
 
MA/ Esra Solin Dal