Diyarbakır’da Kürtçe-Türkçe sözlüğün tanıtımı yapıldı

img

DİYARBAKIR – Diyarbakır’da Dilbilimci Zana Farqinî’nin hazırladığı Kürtçe-Türkçe sözlüğünün tanıtımı yapıldı.

Kürt Araştırmaları Derneği (İstanbul Kürt Enstitüsü), Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER), Diyarbakır Kürt Enstitüsü ve Destar Dergisi, dilbilimci Zana Farqinî’nin hazırladığı Kürtçe-Türkçe sözlüğü tanıtımı için ortak program düzenledi. MED-DER binasında gerçekleşen tanıtım programına, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü, 78’liler Derneği, Kürt Yazarlar Derneği, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD)  yöneticileri ile çok sayıda öğretmen ve dilbilimci katıldı.

‘TEMELİNİ AHMED XANİ ATMIŞTI’

Program kapsamında ilk olarak konuşan MED-DER Eş Başkanı Rifat Roni, filozof ve dilbilimci Ehmedê Xanî'nin Kürt çocuklarının kendi dillerinde yazmaları, okumaları ve yaşamaları için Kürtçe Sözlüğü’nün temelini attığını, Xani’nin soyundan gelenlerin çok kapsamlı Kürtçe Sözlüğü hazırladığını belirtti.

‘KUTSAL BİR ADIM’

Ardından kısa bir konuşma yapan Kürt Araştırmaları Derneği Eş Başkanı Remziye Alparslan ise, "Bu sözlük bizim için çok önemli. Dilimizi bizden önceki nesillere sunmak için çok önemli. Bu sözlük, Kürtçe-Kürtçe sözlüğün hazırlanmasında kutsal bir adımdır” dedi.

‘RÜYA GERÇEK OLDU’

Tanıtım etkinliğinde son olarak konuşan Kürtçe-Türkçe sözlüğünü hazırlayan dilbilimci Zana Ferîni  ise yaptığı çalışmanın daha önce bir rüya olduğunu ancak bu rüyanın ve hayalin gerçekleştiğini belirterek, "Bir dil için üç sütun var, bir, gramer, bir alfabe ve bir sözlük. Bu yüzden bir Kürtçe-Kürtçe sözlüğünüz olmalı. Sözlükte de söylediğim gibi atalarımızın seslerini kaydetme girişimidir. Ne yazık ki biz Kürtler dilimize bu kadar önem vermiyoruz. Her şeyi kendi dilimizde yapmalıyız. Dilimizin değeri diğer tüm dillerin üzerinde olmalıdır, çünkü önemli olan tek şey dilimizdir” ifadelerine yer verdi.

Program, sözlüğün sunumu ve imza etkinliği ile son buldu.