Munzur Festivali programlandığı gibi devam edecek

img
DERSİM - Bu yıl 20’ncisi düzenlenecek Munzur Kültür ve Doğa Festivali’ne yönelik valiliğin getirdiği kısmi yasaklamalara ilişkin açıklama yapan Tertip Komitesi, programın planlandığı şekliyle devam edeceğini kaydetti. 
 
"Madencilik yağmasına karşı doğayı, talana karşı yaşamı, yasaklara karşı sanatı savunuyoruz" şiarı ile 21- 24 Temmuz tarihleri arasında Dersim ve bağlı ilçelerinde yapılacak olan 20’nci Munzur Kültür ve Doğa Festivali'ne Tunceli Valiliği’nce getirilen bazı yasaklamalara ilişkin açıklama yapıldı. 
 
‘PROGRAMIMIZI UYGULAMAYA DEVAM EDECEĞİZ’
 
Dersim Belediyesi toplantı salonunda yapılan açıklamada konuşan Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu “Belirtmek gerekir ki Munzur Kültür ve Doğa Festivali, Dersimlilerin tarihine,  kültürüne, inancına, diline ve doğasına sahip çıkma çabasının ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Dönem dönem festivalimize dönük ortaya çıkan bu yasakçı zihniyetin yasaklamalarını kabul etmiyoruz. Geçmişten bugüne kadar doğanın -dilin–kültürün-sanatın savunucusu olan bizler; festival programında yer alan etkinlikleri değiştirmeden fiili ve meşru olarak programımızı uygulamaya devam edeceğiz” dedi. 
 
VALİLİLİĞİN YASAKLADIĞI ETKİNLİKLER 
 
 Maçoğlu, pandemi sebebiyle son iki yıldır gerçekleştirilemeyen ve bu yıl 20’ncisi yapılacak olan Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nin Programı “Madencilik yağmasına karşı doğayı, talana karşı yaşamı, yasaklara karşı sanatı savunuyoruz” şiarıyla daha önceki günlerde kamuoyuna paylaşıldığını, ve festival programına ilişkin bilgilendirmenin 30 Haziran günü mülki idare amirliğine yapıldığını belirtti. Maçoğlu, “18 Temmuz tarihinde valilik makamınca tertip komitesi başkanlığına gönderilen üç yazıyla; kısmi yasaklamalar olduğu tarafımıza bildirilmiştir. Yapılan bildirimde stadyumun tadilatta olduğu, pansiyonların eğitim-öğretime hazır hale getirilmesi için süren onarımlar, yoksulluğa- yozlaşmaya- asimilasyona- doğa katliamlarına karşı yürüyüş ile basın açıklamasının yasaklandığı ve Grup Yorum ile Grup İsyan Ateşi’nin konserlerine izin verilmeyeceği ifade edildi” dedi. 
 
‘TÜRİSTLERE AÇIK DERSİMLİLERE KAPALI’
 
Maçoğlu, “Bizler biliyoruz ki pansiyonlar, milli eğitim bakanlığınca okul–aile birlikleriyle beraber okul bütçelerine katkı sunmaları açısından yaz tatili döneminde genel olarak ücretli şekilde halkın kullanımına açıktır. Ayrıca bu güne kadar pansiyonlar tur şirketlerine ve dışarıdan ilimize gelen görevli memur ve turistlere açık iken neden Dersimlilere ve Dersimin dostlarına kapatılmıştır” diye belirtti. 
 
‘KABUL ETMİYORUZ’
 
Festivalde yapılacak müzik dinletilerinin valilik tarafından  “2911 sayılı toplantı, gösteri, yürüyüşü ve 5442 sayılı il idaresi kanunu”  kapsamında değerlendirilerek yasaklandığını ifade eden Maçoğlu, “Adı geçen Grup Yorum ve Grup İsyan Ateşi’nin bundan önce birçok yerde konser verdikleri, çeşitli etkinliklerde dinleti sundukları bilinmektedir. Keyfi kararlarla müzik gruplarının, halk sanatçılarının dinleyicisiyle buluşmasının engellemesini kabul etmiyoruz. Daha önce planlandığı şekilde Grup Yorum ve Grup İsyan Ateşi de Seyit Rıza Meydanı’nda kurulacak sahnede halkın ezgilerini söyleyeceklerdir” dedi. 
 
‘YÜRÜYÜŞÜMÜZ PLANLANDIĞI SAATE YAPILACAKTIR’
 
Maçoğlu, şöyle devam etti: “Yine planlanan, yoksulluğa- yozlaşmaya- asimilasyona- doğa katliamlarına karşı festival yürüyüşü ise güzergâhı bahane edilerek yasaklanmıştır. 8 Mart, Nevroz ve 1 Mayıs’ta belirlenen güzergâhta yürüyüş yapılmış ve herhangi bir kamu güvenliği sorunu oluşmamıştır. Yürüyüşün engellenmesi yozlaşmaya, madenciliğe, doğa katliamlarına karşı protesto hakkının engellenmesi demektir. Yürüyüşümüzü planladığımız şekilde aynı gün ve aynı saatte gerçekleştireceğiz.
 
Müzik dinletileri, paneller, farklı sanat dallarında atölyeler, belgesel gösterimleri, sergiler, ekoloji buluşmaları ve çocuk atölyelerine yer vereceğimiz 20. Munzur Kültür ve Doğa Festivali programımızda buluşmak üzere tüm Dersimlileri ve Dersim dostlarını ilimize davet ediyoruz. Madencilik yağmasına karşı doğayı, talana karşı yaşamı, yasaklara karşı sanatı savunuyoruz.”