Tek kişilik hücrede kitap yazdı: Direnişe çağrı manifestosu

img
ANKARA - Sincan Cezaevi’nde tutulduğu tek kişilik hücrede mücadelesini sürdüren Bager Sayak’ın ilk şiir kitabı, “Direnişe çağrı manifestosu” çıktı.
 
Yaşı büyütülerek cezaevine konulan ve 2010 yılından bu yana tutuklu olan Bager Sayak’ın ilk kitabı çıktı. Aryen Yayınları'ndan “Direnişe çağrı manifestosu (… rağmen, sessiz kalıyorsan!)” ismiyle çıkan şiir kitabı, raflardaki yerini aldı.
 
“Öyküler”, “Anneler”, “Ağıtlar”, “Doğa insan ve dans” olmak üzere dört bölümden oluşan kitapta, her başlığın altında farklı hikaye, duygu ve direniş öyküsüyle 23 şiir karşımıza çıkıyor.
 
DİRENEN ANNELER
 
“Anneler” başlığı altında birbiri ardına okuyucuya sunulan şiirler, isimlerini “Barış Anneleri”, “Cumartesi Anneleri” gibi hala direnişini sürdüren annelerden alıyor. “Ağıtlar” başlığı altında ise Sayak’ın ailesinden PKK’de yaşamını yitiren kimi isimlere atfen kaleme aldığı şiirleri yer alıyor. 
 
‘NE YAPMALI’ SORUSUNA YANIT
 
Kitaba ismini veren şiir ise sayfaların sonunda yer alıyor. O şiire kadar okuduğunuz hüzün, keder, isyan, direniş yüklü şiirlerin ardından “Ne yapılmalı” sorusuna, “sessiz kalma” yanıtıyla karşılık veriliyor. Kitaba ismini veren şiir ise; “Direnişe çağrı manifestosu (…rağmen sessiz kalıyorsun!) oluyor.
 
BAGER SAYAK KİMDİR?
 
Bager Sayak 1992 yılında Bingöl’ün Kanîreş (Karlıova) ilçesinde bulunan Şerefdîn yaylasında dünyaya geldi. 2010 yılında tutuklandı. Yaşı büyütülerek ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.
 
Birçok cezaevine isteği dışında sevk edilen ve yazdığı kitaplara el konulan Sayak, son olarak Ekim 2021’de Kırıkkale Cezaevi'nden Sincan 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutulduğu tek kişilik hücrede mücadelesini ve edebi çalışmalarını sürdürüyor.