Nefel'de atölye çalışmaları başladı

img
MERSİN - Nefel Kültür Sanat Derneği’nde bağlama, erbane ve çocuk atölyelerinin startını verdiklerini aktaran Cejna Saruhan, “Nerede olursak olalım dilimizde sanat yapmaya devam edeceğiz” dedi.  
 
Mersin’de Kürt sanatçılarının kolektif çalışması sonucu kurulan Nefel Kültür Sanat Derneği’nde atölye çalışmaları başladı. Kürt kültürü, sanatı ve tarih üzerine 10 Mayıs’ta açılışı yapılan dernekte bağlama ve erbanenin yanı sıra çocuklar için de atölyeler düzenleniyor. Dernek, çalışmaları kapsamında dengbêj etkinlikleri de düzenlemeyi planlıyor. 
 
ANADİLDE SANAT
 
Dernek üyelerinden Cejna Saruhan, kültürlerin yaşatmak için derneği kurduklarını belirtti. Mersin’de birçok kültürün olduğuna dikkati çeken Saruhan, her alanda sanatsal faaliyet yürüteceklerini ifade etti. Saruhan, “Her alanda yok sayılan kadınların sanatta var olmasını istedik. ‘Sen kadınsın, yapamasın’ anlayışına karşı durarak, sanat yapmaya çalışıyoruz. Kadınların kendi renkleriyle, dilleriyle sanat yapması için uğraşıyoruz” diye konuştu. 
 
Çocukların anadillerinde sanatsal faaliyetlerini yürütmesini de istediklerini ifade eden Saruhan, “Evet, kentte sanat merkezleri var. Ama bunların yeterli olduğunu düşünmüyoruz. Çocuklar kendi anadilinde sanat yapamıyor. Birçok çocuk da sanata ulaşamıyor. İşte bu durumu ortadan kaldırmak için çocuk atölyesi açtık. Kayıtlarımız devam ediyor” dedi.
 
YASAKLARA TEPKİ
 
Saruhan, son dönemlerdeki yasaklara karşı Kürtçe sanatsal faaliyetlerin önemine işaret ederek, “Mersin’de sahnelenmesi planlanan Kürtçe tiyatro yasaklandı. Konserler yasaklanıyor. Her türlü baskıyla karşı karşıya kalıyoruz. Ancak bu Kürtçe sanat yapmayacağımız anlamına gelmiyor. Bizler kendi anadilimizde sanat yapacağız. Her kesimin kendi anadilinde sanat yapmasını istiyoruz. Sanat ve dil birbirinden ayrı düşünülemez. Dilimiz varsa sanatımız da vardır. Nerede olursak olalım kendi dilimizde sanat yapmaya devam edeceğiz. Israrla sanatın ve dilin ötekileştirmemesi üzerine mücadele veriyoruz” şeklinde konuştu.
 
DENBÊJLİK KÜLTÜRÜ
 
Dernekte bağlama, erbane ve çocuk atölyelerine başladıklarını aktaran Saruhan, sanal medya hesapları üzerinden diğer atölyelerin duyurusunu yapacaklarını ifade etti. Saruhan, 15 Mayıs’ta yaptıkları denbêj etkinliğini hatırlatarak, “Dengbêjlik bizlerin kültürüdür. Bunu yaşatmalıyız. Dengbêj etkinliği için talep var. Önümüzdeki süreçte bunu devam ettireceğiz” diye kaydetti.  
 
MA / Cemil Uğur