Mersin’de İşçi Filmleri Festivali yarın başlıyor

img
MERSİN - Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, yarın Mersin’de başlayacak. Herkesi festivale çağıran Ali Deniz Karahan, “Festival sanat ve mücadeleyi birleştiriyor” dedi. 
 
Bu yıl 17’ncisi düzenlenecek Uluslararası İşçi Filmleri Festivali (İFF), yarın Mersin’ de başlayacak. 2-5 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivalin açılışı, Atatürk Parkı Amfi Tiyatro Salonu’nda yapılacak. Mersin Halkevleri, Mersin 68’ler Derneği ve Haçova Kültür Derneği tarafından organize edilen festivale, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra birçok sendika ve dernek destek veriyor. Festivalde 4 gün boyunca toplam 51 film, Atatürk Parkı Amfi Tiyatro, Haçova Kültür Merkezi, Eğitim Sen Mersin Şubesi ve Mersin Büyükşehir Kongre Merkezi’nde gösterilecek. 
 
‘FARKLI KİMLİKLER SAHNEYE YANSITILACAK’
 
Festivalde gönüllü görev alan Ali Deniz Karahan, İşçi Filmleri Festivali için aylar öncesinde çalışmaya başladıklarını belirterek, festival bünyesinde yer alan filmlerin Türkiye ve dünyadaki toplumsal mücadeleleri yansıtan filmler olduğunu söyledi. Filmlerin çoğunda Türkiye gerçekliğinin anlatıldığını ifade eden Karahan, “Kadına yönelik şiddet, tecavüz, çocuk istismarı, mülteci sorunu, emeğin sömürülmesi gibi bir çok toplumsal konular ve bunlar karşısında verilen mücadeleler yer alıyor. Bir taraftan sistemin yarattığı toplumsal krizler ve diğer taraftan bu toplumsal krizlere verilen mücadele biçimleri var. Çok kimlikli bir film festivali olacak. Sistemin ötekileştirdiği hangi kesim varsa bunlar karşısında direnişlerin, bütün renklerin ve farklı kültürlerin sahneye yansıtılacağı filmler yer alıyor” diye konuştu.
 
DİRENİŞİN SANATA ETKİSİ
 
Filmin amacının bilinç oluşturma ve bunun yanında işçi sınıfının dayanışmasını örgütlemek olduğunu ifade eden Karahan, “Geçtiğimi 16 yıl yapılan İşçi Filmleri Festivali’ndeki amaç; bir şeylerin farkına varmak ve harekete geçmektir” dedi. Son dönemlerde artan işçi direnişlerine de değinen Karahan, "Geçtiğimiz Ocak ve Şubat aylarında Türkiye’nin 4 bir tarafından farklı alanlardan işçi direnişçileri meydana geldi. Siyasi iktidarın herkesi baskı altında tutmaya çalıştığı bir dönemde mücadele sonucunda kazanılacağını göstermiş oldu işçiler. Bu durum festivalin örgütlenmesine de güç katıyor. Sanatın mücadeleye büyük bir etkisi var. Bu festival sanat ve mücadeleyi birleştiriyor. 17 yıldır bu festivalin kesintisiz yapılmasının bir nedeni var; bu memlekette her ne kadar baskı, şiddet ve ötekileştirme varsa, bunun karşısında mutlaka direnme eğilimlerinin olduğunu görmüş olduk. Tüm Mersin halkını festivale sahip çıkıp, dayanışma göstermeye çağırıyoruz" şeklinde konuştu.