Rîvyon festivalinde 'eşit yurttaşlık için mücadele' çağrısı

img
MARAŞ - Pazarcık'ta yapılan Rîvyon festivalinde konuşan HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, Alevilere dönük yapılan ayrımcılıklara dikkat çekerek "Biz ötekileştirilenler ne dilimizden ne inancımızdan vazgeçmeyiz. Ötekileştirme son bulana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi. 
 
Maraş Pazarcık ilçesine bağlı Rîvyon kırsal mahallesinde düzenlenen Tilkiler Köyü 7. Birlik ve Dayanışma Festivali ikinci gününde coşku ile devam etti. Dün başlayan ve birçok sanatçının sahne aldığı festivale katılanlar geceyi kurdukları çadırlarda geçirdi.
 
İkinci gün festival imece usulü ile Antep'te bulunan Tilkiler Köyü Eğitim Kültür Sağlık ve Dayanışma Derneği, İngiltere'de bulunan Tilkiler Toplum Merkezi, Fransa'da bulunan Fransa Tilkiler Toplumu, İsviçre'de bulunan İsviçre Tilkiler Köyü Sosyal ve Dayanışma Derneği ve Almanya'da bulunan Almanya Tilkiler Sosyal Dayanışma Derneği öncülüğünde inşa edilen Tilkiler Köyü Cem Evi ve Kültür Merkezi'nin bahçesinde başladı. Festival çerçevesinde Cem Evi'nin açılışı yapıldı. Açılışa Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Mahmut Toğrul, Nusrettin Maçin, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ali Öztunç, demokratik kitle örgütü ile siyasi parti temsilcileri ve yüzlerce yurttaş katıldı. 
 
Açılış konuşmasını yapan Tilkiler Köyü Eğitim Kültür Sağlık ve Dayanışma Derneği Başkanı Tarık Akdoğan, "Kürt aleviler yani ötekilerin ötekileri bizler hiçbir zaman eşit yurttaşlıktan yararlanamadık. Cem evlerimiz ibadethane olarak kabul edilmemekte. Cem evlerine dönük ayrımcılığı hiçbir vicdan kabul edemez, etmemelidir. Gerçek anlamda laikliğin sağlanması gerekir" dedi. 
 
'ÖTEKİLEŞTİRME SON BULANA KADAR…'
 
Ardından söz alan HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, Cem Evi'nin imece usulü ve dayanışma ile inşa edildiğini belirterek "Bizler ne olursa olsun Hüseyin'i duruş sahibi olanlar, mazlumun yanında yer alanlarız. Bu yapının içini doldurarak çocuklarımızın inancını, kültürünü ileri nesillere taşıyacağız. Biz ötekileştirilenler ne dilimizden ne inancımızdan vazgeçmeyiz. Bizler eşit yurttaş olmak istiyoruz. Bunun mücadelesini vereceğiz. Ötekileştirme son bulana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu. 
 
CEM EVİ GÜLBENKLER EŞLİĞİNDE AÇILDI 
 
Açılışta konuşan siyasetçi, inanç önderi ve dernek başkanları da eşit yurttaşlık vurgusu yaparak, Cem evlerinin ibadethane olması ve yapılan ayrımcılıklara karşı mücadele mesajı verdi. Ardından içinde morg, sağlık kabini, bebek bakım odası, misafirhane, kütüphane, toplantı merkezi, mutfak, yemekhane, Cem salonu, taziye salonunun olduğu Tilkiler Köyü Cem Evi ve Kültür Merkezi'nin açılışı gülbenkler eşliğinde kesilen kurdele ile yapıldı. 
 
Açılışın ardından sahne alan Koma Zelal ve Özlem Özdil seslendirdikleri şarkılar ile katılanlara keyifli anlar yaşattı. Festival akşam yapılacak Muhabbet Cemi ile son bulacak.