Şengal’de ‘Nûjiyan’ belgeselin ilk gösterimi yapıldı

img
HABER MERKEZİ - Xanesor ilçesinde çok sayıda kişinin katılımıyla gazeteci Nujiyan Erhan’ın yaşam mücadelesinin anlatıldığı “Nûjiyan” belgeselin ilk gösteri yapıldı.
 
Êzidî Özgür Kadın Hareketi (TAJÊ), Şengal Demokratik Özerk Meclisi üyeleri ve çok sayıda kişinin katılımıyla Şengal’in Xanesor ilçesinde gazeteci Nujiyan Erhan’ın yaşam mücadelesinin anlatıldığı “Nûjiyan” belgeselinin ilk gösterimi yapıldı. 2019’da çekimlerine başlanan belgesel, 2022’de tamamlandı. Yönetmenliğini Jînda Asmen’in yaptığı, Feride Zade’nin oynadığı belgesel, gazeteci Erhan’ın yaşamına dair çok önemli kesitlere yer veriyor.
 
Şengal’de Êzidîlere yönelik soykırım saldırılarını dünyaya duyuran gazetecilerden biri olan Nujiyan Erhan, bölgede yaşananları an be an aktardı. 3 Mart 2017’de KDP’ye bağlı özel güçlerin saldırısında yaralanan Erhan, 22 Mart’ta Hesekê Hastanesi’nde şehit düştü. Erhan, bölgede en zor şartlara rağmen gazetecilik mesleğini sürdürerek, Êzidî toplumun sesi oldu.
 
Belgesel gösterimi öncesinde TAJÊ Sözcüsü Sabiha Sabri ve Erhan’ın arkadaşı Hadi Elyas açıklamalarda bulundu. 
 
Şehit Nujiyan Erhan şahsında tüm şehitleri andığını belirten Sabiha Sabri, “Êzidî toplumu Nujiyan’ı çok yakından tanıyor. Ferman zamanında tereddüt etmeden Şengal’e döndü. Êzidî kadınları şahsında Êzidî toplumunu yok etmek isteyen düşmanların gerçekliğini Nujiyan Erhan ortaya çıkardı. Njiyan’ın Êzidi toplumu için çok büyük emekleri oldu. Nujiyan bu topraklara Şengal’in yaralarını sarmak için döndü. Nujiyan, çalışkanlığı ve yüreğiyle Êzidî kadınların yaralarını sarmış, Êzidî toplumuyla yeni bir hayat kurdu. Heval Nûjiyan, Êzidî toplumunun sesi oldu” dedi.
 
Nujiyan'ın yaralandığı sırada yanında bulunan yoldaşı Hadi Elyas, Êzidî toplumunun başına gelenleri bir gazeteci olarak, hakikatin yolunda ilerleyerek, herkese duyurduğunu söyledi.
 
Konuşmaların ardından “Nûjiyan” belgeselinin ilk gösterimi yapıldı. Belgesel büyük bir beğeniyle izlendi. Belgesel gösterimi “Şêhîd namirin” ve “Jin Jiyan Azadî” sloganlarıyla son buldu. 
 
Belgesel gösterimi yarın da Şengal merkezinde gösterimi yapılacak.