Destar'ın 4'üncü sayısı çıktı

img
HABER MERKEZİ - Kürtçe edebiyat dergisi Destar, 4'üncü özel sayısıyla edebiyatsever okurlarıyla buluştu.
 
"Kürt-çe Destar’ı İnce Öğütüyor" şiarı ve "özsel ve evrensel bir edebiyat" amacıyla yayın hayatına başlayan 3 aylık Kürtçe edebiyat dergisi Destar, birinci yıldönümünde, özel sayı niteliği taşıyan 4’üncü sayısıyla, zengin ve kapsamlı bir içerikle Kürtçe edebiyatseverle buluştu. 
 
Kürdistan’ın dört bölgesinde ve Kürt’lerin yaşadığı her yerde, kapsayıcı ve bütünlüklü bir şekilde Kürtçe edebiyatın gelişmesi amacıyla, 2021’in yaz mevsiminde yayın hayatına başlayan Destar dergisi daha ilk sayıdan itibaren Kürtçe edebiyatseverler tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı. Tarihsel amacını ve edebi çizgi ve anlayışını “Demokratik Uygarlık/Modernite” zihniyetine göre şekillendiren dergi, bireyci ve eril olan tüm iktidarcı modernite sistemlerine, özellikle de kapitalist modernitenin edebiyat anlayışına karşı demokratik modernitenin özsel ve evrensel edebiyatını geliştireceğini özellikle vurgulamakta.  
 
'HAKİKATİ AÇIĞA ÇIKARTMAK'
 
Dergi, 4’üncü sayısıyla birlikte bir yılını geride bırakırken, Kürtçe’nin dört lehçesinde farklı bölümler halinde Kürtçe edebiyatı geniş bir yelpazede ele alıyor. “Destarê Kurmancî”, “Destarê Kirmanckî”, “Destarê Soranî” ve “Destarê Hewramî” bölümlerinde başta Newroz ve kadın içerikli konular olmak üzere, birçok konu edebi bir bakış açısıyla ele alınıyor.  
 
Derginin içeriği ve önemine dair bilgi veren Destar dergisinin Eş Genel Yayın Yönetmeni Jîn Aryen derginin "Kürt-çe Destar Güzel Dönüyor ve Şen Öğütüyor" adlı başyazısına dikkat çekerek şunları söyledi: “Bilindiği üzere, bahar mevsimi Kürtler ve tüm insanlık için birçok açıdan özel bir mevsimdir. Her şeyden önce doğanın yeniden dirilişidir, ki bu da bağrında tüm varlık ve canlıların yeniden dirilişini taşımaktadır. Bahar mevsiminde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nden tutalım 21 Mart Newroz Bayramı ve 21-28 Mart Kürdistan Kahramanlık Haftası’na kadar, 4 Nisan Amara’dan başlayan Özgürlük Yürüyüşü’nden, 1 Mayıs Dünya İşçi ve Emekçiler Günü’ne ve 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’na kadar, daha birçok gün hem insanlık tarihinde, hem de Kürdistan tarihinde çok önemli yer tutmaktadır. Büyük bir gurur ve mutlulukla belirtmek istiyoruz ki, Destar’ımız aynı zamanda bu hakikati somut bir şekilde açığa çıkarmak ve yaşamsallaştırmak amaç, ruh, zihniyet ve bilinciyle dönüyor ve öğütüyor.”
 
'DESTAR'I BAŞARIYLA TAÇLANDIRACAĞIZ' 
 
Derginin, birinci yıl dönümüne denk gelen 4’üncü sayısıyla birlikte yürüyüşlerinin büyük bir inanç ve kararlılıkla devam ettiğini belirten derginin Eş Genel Yayın Yönetmeni Heval Dilbihar da, Kürtçe edebiyatın önemine vurgu yaptı. Dilbihar, “Kürt halkı bu tarihsel dönemde, kapitalist modernite güçleri ve işgalci, sömürgeci ulus-devletlerin egemenlikçi, iktidarcı, kuşatmacı, saldırgan uygulamalarına karşı, Demokratik Uygarlık/Modernite inancı, bilinci ve zihniyetiyle, mücadelesini daha da ileriye taşıyarak tüm insanlığa yeni bir devrimin öncülüğünü yapıyorsa, aynı zamanda bunu özgürlük temelinde bilim, sanat, kültür, estetik ve edebiyat alanında da, atılımcı bir üretim tarzıyla gerçekleştirme çabasını vermektedir. Destar’ımızı da hep birlikte yalnızca geniş ve derin değil aynı zamanda daha şen ve daha gür döndürecek, başarılı bir şekilde ince öğütecek, ufuklara taşıyacağız ve başarıyla taçlandıracağız” şeklinde konuştu.