‘Adarok’ ile baharı karşıladılar

img

ŞIRNAK - Balveren beldesinde yüzyıllık gelenek olan "Adarok" ile baharın gelişi kutlandı.

Şırnak'ın Balveren Beldesi sakinleri, her yıl Mart ayının ortalarında baharın gelişini kutlamak için gerçekleştirdikleri "Adarok" etkinliğini bu yıl HDP'li Balveren Belde Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirdi. Adarok etkinliğine yüzlerce kişi katıldı. Büyük tencerelerde kaynatılıp yapılan yemekler Cudi Dağı ve Bestler Dereler arasında kalan Besta bölgesindeki Çemê Şil alanına getirildi. Burada toplanan yüzlerce kişi yemekler yiyerek, baharın gelişini kutladı. 

‘GELENEK YÜZYILLARCA DEVAM EDECEK’

Yurttaşlardan Ahmet Bayram, yüzyıllardan beri bu geleneğin sürdüğünü belirterek, "Şırnak bölgesinde bu etkinlik sadece Balveren de kutlanır. Buraya özgü bir durumdur. Bugün baharın başlangıcıdır. Bizler baharın gelişini bu şekilde kutluyoruz. Ortadoğu da herkes baharın gelişini farklı kutlar biz de bu şekilde kutluyoruz. Her 29 Mart’ta bizler festival şeklinde kutluyoruz. Dışardan da insanlar gelip bizlere katılıyor. Bu gelenek yüzyıllarca devam edecek” dedi.

Medine Yıldız da, bugünün onlar için büyük bir anlam ifade ettiğini belirterek, "Bugün birlik ve beraberlik günümüzde. Baharın gelişini halaylar çekerek müjdeliyoruz. Bütün yılın huzura vesile olması için bugünü bu şekilde kutluyoruz” şeklinde konuştu.

Yenilen yemekler ve okunan dualar ardından ezgiler eşliğinde halaylar çekidi, Xirtefş ve Birgi oyunları oynandı. Kutlamada ortaya renkli görüntüler çıktı.