‘Kürt Film Festivali’nin açılışına yoğun ilgi

img

İSTANBUL- Bu yıl 2’ncisi düzenlenen Kürt Film Festivali, “Kurdên Êzidî” (Êzidî Kürtler) filminin gösterimiyle başlarken, festival ilk gününde yoğun ilgi gördü.

Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) Sinema Kolektifi’nin bu yıl 2’ncisini düzenlediği İstanbul “Kürt Film Festivali”nin açılışı Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Amasi Martirosyan’ın 1933 yılında çektiği “Kurdên Êzidî”(Êzidî Kürtleri) filminin gösterimiyle festivalde, ulusal kıyafetlerini giyen MKM sanatçıları, erken saatlerde salonu dolduran izleyicileri karşılayarak festival hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Festivale Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ile Mithat Sancar, Halkların Demokratik Kongresi(HDK) Eş Sözcüleri Esengül Demir ile Cengiz Çiçek, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Ahmet Kaya'nın eşi yazar Gülten Kaya, Cumartesi Anneleri, Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı. 

Festival başta Halil Dağ, Hacı Lokman Birlik ile özgürlük mücadelesinde hayatını kaybeden sinemacılar için saygı duruşu ile başladı. Festival sunuculuğunu yapan Taylan Kesanbilici ve Sakina Jir Kürtçe ve Türkçe  açılış konuşması  yaparak festivalin amacını aktardı.

‘KOLLEKTİF BİR DAYANIŞMIYLA YAPILDI’

Toplumsallığı kurmanın güçlü araçlarından biri olan sinema ve sanat alanlarının saldırılardan fazlasıyla payını aldığına dikkat çeken Taylan Kesanbilici, "Toplumsal dönüşümde büyük rolü olan iktidarlara karşı güçlü bir muhalefet oluşturan sinema, her dönemde bastırılmak, sindirilmek istenen bir alan olmuştur. Böylece toplumdan soyutlanarak iktidarların enstrümanı haline getirilmeye çalışılmıştır. Kültürel ve sanatsal boyutta baskının, sansürün bu kadar derinleştiği sinemasal üretim ve dağıtımın mekanizmalarının metalaştığı bu dönemde  2'inci İstanbul Kürt Filim Festivali, dayanışmayı, birlikte üretimi ve  paylaşmayı temel hedef olarak belirlemiştir" dedi.

FARKLI TÜRDE FİLMLER SERGİLENECEK

27 filmin izleyiciyle buluşacağını söyleyen Kesanbilici, festivalin Kürt sinemasının üretim ve gelişimine katkı sağlayacağını belirtti. Kesanbilici devamla "İstanbul'da Kürt sinemacılar ile Kürt sinemaseverleri bir araya getirmeyi, kapitalist ilişkilenme ağına muhalif alternatif bir sinema anlayışıyla yola çıkan Kürt filmlerini kominal üretim, paylaşım esasına dayalı bir toplumla buluşturmayı ve doğrudan ya da dolaylı sansüre uğramış Kürt filmlerinin halka ulaşmasına vesile olmayı hedeflemektedir. Festivalimizde hiçbir kimliği hedef almayan doğayı ve insan haklarını gözeten, evrensel değerlere aykırı bir yaklaşım içermeyen, birbirinden farklı türde filmler sergileyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Koma Aryen tarafından seslendirilen ezgilerin ardından program “Êzidî Kürtler” filmiyle başladı. Kürtçe, Türkçe ve Rusça dillerinde alt yazıyla sunulan film, yoğun bir ilgiyle karşılandı. Film, katılımcıların büyük beğenisini alırken, sunucular 3 gün boyunca devam edecek olan program içeriğinin aktarmasıyla programı sonlandırdı.