Alevi örgütleri: Kürtçe eğitim dili olmalı

img

ANKARA - Kürtçenin Kîrmancki ve Kurmanci lehçelerini seçmeli ders olarak tercih etme çağrısında bulunan Alevi örgütleri, Kürtçenin resmi statüye kavuşturularak eğitim dili olmasını istedi. 

 
Dersim İnşa Kongresi (DİK), Demokratik Alevi Dernekler Federasyonu (FEDA), Maraş Dernekler Federasyonu (MARDEF), Avrupa Koçgiri Kültür Merkezi (AKKM), Almanya Hınıs Derneği (AHD), Almanya Kürecik Halk İnisiyatifi (AKHİ), Orta Anadolu Kütleri Federasyonu (PKAN), Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), okullarda Kürtçenin Kîrmancki ve Kurmanci lehçelerini seçmeli ders olarak seçilmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.
 
 Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından kültürel çeşitliliği ve çok dilliliği desteklendiği kaydedilen açıklamada, anadili ve anadilinde eğitim hakkını güvence altına alan karara Türkiye’nin bu kararı uyguladığı belirtildi. Türk ulus devleti dilleri, kültürleri ve inançları yasaklandığı kaydedilen açıklamada, “Halklara ve inançlara asimilasyonu dayatmıştır. UNESCO’ya göre Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde birçok dil yok olmuş, önümüzdeki on yıllarda üç dil daha yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Okul, siyaset, ekonomi, kışla ve cami dilleri ve lehçeleri yok eden çarkın dişlileri gibi çalışmaktadır. Kürtçenin Kurmanci ve Kırmancki lehçelerini kamusal alandan, sokaklardan, gündelik yaşamdan ve belleklerden silen, Kürt dilini ortadan kaldırmak için vahşi yöntemler kullanılıyor. Bugün bile Meclis tutanaklarına, ‘bilinmeyen dil’, ‘anlaşılmayan dil’ veya ‘x dili’ diye yazılmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
 
‘KREŞTEN ÜNİVERSİTEYE ANADİL’
 
Başta Kırmancki lehçesi olmak üzere bir bütün Kürtçenin yok olmakla yüz yüze olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Kürtçenin eğitim dili olması, kamusal alanda kullanılması, resmi statüye kavuşması ve eğitim dili olarak Anayasal güvenceye alınmasıdır. Kreşten üniversiteye dek tüm eğitim süreçlerinin Kürtçe Ana dilde yapılmasıdır. Meşru ve demokratik olan bu hakkımızın gerçekleşmesinin zaman alacağını göz önünde bulundurduğumuzda, Kürt çocuklarının seçmeli ders ile anadillerini öğrenmeleri, okuyup yazmaları bugün için hayati önemde bir konudur.  Biz sivil toplum kurumları olarak, devleti sorumluklarını yerine getirmeye, anadilde eğitim ve öğrenim hakkından mahrum bırakılan tüm Kürtleri, çocuklarına Kürtçenin Kîrmancki ve Kurmanci lehçelerini seçmeli ders olarak tercih etmeye davet ediyoruz” diye belirtildi.