‘Tutukluların eserleri sahiplenilmeli’

img
DİYARBAKIR - Kürt Edebiyatçılar Derneği’nin düzenlediği panelde, tutukluların edebi eserlerinin sahiplenilmesi çağrısı yapıldı. 
 
Kürt Edebiyatçılar Derneği, 15 Kasım Dünya Hapisteki Yazarlar Günü dolayısıyla Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bulunan dernek binasında panel düzenledi. Panele, Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) Eş Başkanı Rıfat Ronî, gazeteci Roza Metîna ve yazar Hamit Dilbahar konuşmacı olarak katıldı.
 
Gazeteci Roza Metîna’nın açılış konuşmasının ardından MED-DER Eşbaşkanı Rıfat Ronî, Dersim direnişi öncülerinden Seyit Rıza’yı ölümünün 84’üncü yıldönümünde anarak sözlerine başladı. Ronî, Kürt şair Baba Tahir-i Uryan’ın mücadelesinin bugün cezaevlerinde sürdürüldüğünü söyledi. Kürt direnişlerinde edebi bir dilin öne çıktığına dikkat çeken Ronî, “Amed zindanında Ali Çiçek’in ‘Burada yaşadıklarımız tarihe geçecek’ dediği gibi, o dönem yaşananlar tarihe geçti. Kemal Pirlerin, Hayri Durmuş’ların direnişi, bugünlere ulaştı. Bu binlerce yılın birikimi olan Kürt şair Baba Tahir-i Uryan’ın mücadelesinin devamıdır” dedi. 
 
‘GÜNÜMÜZÜN EN BÜYÜK YAZARI ÖCALAN’DIR’
 
Cezaevlerinin her dönem direniş alanı olduğunu dile getiren yazar Hamit Dilbahar, “Tutsaklar, duruşu ve düşüncesiyle birlikte Kürt edebiyatını da geliştirmiştir. Günümüzde, ideolojisinin yanı sıra felsefi, edebi ve birçok yönüyle dünyada yankı uyandıranların başında, Sayın Abdullah Öcalan geliyor” diye konuştu. 
 
TUTUKLULARIN ESERLERİ SAHİPLENMELİ
 
Cezaevlerinde edebi eserlerine önemine değinen Dilbahar, “Tutsaklar tüm olumsuz koşullarına rağmen muazzam eserler üretiyor. Maalesef bu eserler sahiplenilmiyor. El birliğiyle bu eksikliği giderebilmeliyiz” dedi