Medresa Sor'da restorasyon 2 yıldır bitirilemedi

img

ŞIRNAK - Restorasyon çalışmalarının 2 yıldır bitirilmediği Medresa Sor'un kapıları, ziyaretçilere kapalı. 

Şırnak’ın Cizre ilçesinde bulunan ve 3 bin yıllık bir geçmişe sahip Medresa Sor’un kapıları iki yıldır kapalı tutuluyor. Birçok alimin yetiştiği, tarihi ve kültürel olarak önemli bir yere sahip olan Medresa Sor’da Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 30 Eylül 2019'da başlatılan restorasyon çalışması, 2 yılı aşkın süredir  bitirilemedi. Medresa Sor'un restorasyon bedeli ise 4 milyon 42 bin 289 TL olarak belirlendi. 
 
DEFİNE İDDİALARI 
 
Restorasyon işleminin uzun sürmesiyle birlikte kentte farklı iddialar da dinlendirilmeye başlandı. Güvenlik gerekçesiyle ismini vermek istemeyen bir yurttaş, medresede çalışmaların başladığı tarihte define için de kazıların yapıldığını, restorasyonun bu nedenle bitmediğini iddia etti. Son bir yıldır sıkça dile getirilen iddialardan biri de medresenin hemen altında tünel kazıldığı ve bazı tarihi eserlerin buradan çıkarıldığı yönünde oldu. 
 
İddialar üzerine çekim yapmak için gittiğimiz Medresa Sor'un önünde bekleyen resterosyan ekibi, dışarıdan fotoğraf ve görüntü almamıza engel olarak, herhangi bir gerekçe göstermeden bölgeden uzaklaşmamızı istedi. 
 
31 Ekim 2021'de bitirilmesi gereken restorasyon çalışmasının bir süre daha süreceği belirtildi. 
 
MEDRESA SOR   
 
Medresa Sor, 900 -1495 ile 913-1507 yılları arasında hüküm süren Cezire Azizan Beylerinden İkinci Şeref Xan tarafından Cizre’nin batı surları üzerinde inşaa edilmiştir. Bir kitabesinin bulunmaması nedeniyle medresenin yapılış tarihi tam olarak bilinmemekte. Bazı kaynaklar medresenin 14’üncü bazı kaynaklar ise 15’inci yüzyılda inşa edildiğini belirtmiştir. 
 
Tek katlı olan medresenin doğu duvarında giriş eyvanı ve batıda ana eyvan olmak üzere iki eyvanı bulunmaktadır. Bu eyvanların yanı sıra avluyu doğu, batı ve kuzeyde çevreleyen ve müderris ve öğrenci odalarına geçişi sağlayan revaklar da birer eyvan kuruluşundadır. Medresenin güneyinde doğu-batı doğrultusunda üç kubbeyle örtülü dikdörtgen planlı mescit bölümüyle, mescidin güneyinde dışa beşgen olarak taşkın ve içten sekizgen planlı medreseyi yaptıran Mîr ailesinin mezarlarının ve ünlü Kürt şairi Melayê Cizîrî’nin mezarının bulunduğu iki katlı bir türbe bulunmaktadır. Yapının temelinde üzerinde yükseldiği sur duvarında olduğu gibi büyük boyutlu düzgün bazalt taş kullanılmışken, beden duvarları ve örtü sistemi tamamıyla kırmızı tuğladandır.