MKM etkinliklerinin yasaklanmasına tepki

img
MERSİN - MKM’nin Adana ve İstanbul’daki etkinliklerinin yasaklanmasına tepki gösteren Kürt sanatçılar, yasaklamaların, Kürt kültür ve sanatına düşmanlık olduğunu söyledi. 
 
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Mersin Kültür ve Sanat Komisyonu öncülüğünde Kürt sanatçılar, Mezopotamya Kültür Merkezi’nin (MKM) 30 kuruluş yıl dönümüne ilişkin İstanbul ve Adana’da düzenlemek istedikleri etkinliklerin il valiliklerince yasaklanmasına dair basın açıklaması yaptı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi’nde yapılan açıklamaya, Kürt sanatçılar Kadir Çat, Arif Adalı, Cejna Saruhan ve İHD üyeleri katıldı.
 
Açıklamada konuşan sanatçı Çat, son yıllarda Türkiye’de artan baskı ve zulüm politikalarının şiddetlenerek kültür sanat alanına kadar sirayet eden bir rejimle karşı karşıya kaldıklarını söyledi. İstanbul’da iki yıl önce oynanmak istenen bir Kürtçe tiyatronun da yasaklandığını anımsatan Çat, “Bölgede yapılmak istenen birçok konser, saçma sapan gerekçelerle yasaklandı. Batıda, bu tür konserler yasaklanmazken, maalesef ki coğrafyamızda özellikle Kürtçe yapılan tiyatrolar, sinema ve müzik bir şekilde engellenmeye çalışılıyor. Demokratikleşme dedikleri, tam da böylesi bir süreçte Kürtçe konserlerin yasaklanması, MKM’nin etkinliklerinin yasaklanması sadece bir yasaklama olarak ele almamak lazım. Burada Kürt tiyatrosu, Kürt müziği, Kürt kültürü ve Kürt dili yasaklanıyor. Bu kabul edilecek bir şey değildir. Kürt dili, Kürt sanatı, Kürt müziği ve Kürt kültürü düşmanlığıdır” dedi.
 
‘KÜRT KÜLTÜRÜNÜ YAŞATACAĞIZ
 
Bölgede Kürt müzisyenlere dönük gözaltılara dikkat çeken Çat, “Bu insani bir sorundur. İktidarda, muhalefet de bunu iyi okumalıdır. Türkiye’de Kürt sorunu bitmiş değil. Basit gerekçelerle yasaklanan Kürt kültürü, sanatı ve tiyatrosu insan haklarına aykırıdır. Sanatçılar olarak Kürt müziğini ve sanatını sokakta da yapacağız. Yasaklanan her yerde Kürt kültürünü ve dilini yaşatmaya devam edeceğiz. Sanat susmaz, sanat susturulamaz. Bu yasaklamaları şiddetle kınıyoruz” diye konuştu.
 
‘AKP SANATA KARŞIDIR’
 
MKM’nin çalışma ve misyonuna ilişkin aktarımlarda bulunan sanatçı Arif Adalı, MKM’ye dönük yapılan baskıların sadece MKM’ye değil tüm sanat kurumlarına yapıldığına vurgu yaptı. Yasaklamalarla toplumun baskı altına alınmaya çalışıldığına dikkati çeken Adalı, “Böylece daha da kısırlaştırılmaya çalışılıyor” dedi. 
 
Gelmiş geçmiş tüm iktidarların içerisinde sanata en fazla kısır yaklaşanının AKP olduğunu belirten Adalı, “AKP, ideolojik olarak sanata karşıdır” şeklinde konuştu.