İstanbul'da Kürtçe kurslar

img

İSTANBUL - Kürt Araştırmaları Derneği, yeni dönemde bazı seviyeler için yüz yüze eğitim olmak üzere hem çocuklar hem de yetişkinler için Kürtçe kurslar vermeye başlayacak.

Merkezi İstanbul Unkapanı'nda bulunan Kürt Araştırmaları Derneği (Komeleya Lêkolînên Kurdî), Kürtçenin geliştirilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Yürütülen çalışmalar kapsamında açılan Kürtçe kurslarda verilen eğitimler, koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle uzun bir süredir online veriliyordu. Yeni dönem çalışmalarını başlatan dernek, 4'üncü ve öğretmenlik seviyeleri için 2 Ekim'de eğitime geçmeye hazırlanıyor. 
 
Hem çocuklar hem de yetişkinler için farklı seviyelerde Kürtçenin Kurmancî ve Kirmançkî lehçelerinde açılacak sınıflarda ise dersler bir süre daha online verilecek. 
 
Dernek yöneticilerinden Sipan Haco, yeni dönem hazırlıkları hakkında bilgi verdi. Pandemi döneminde tüm aksaklıklara rağmen online eğitimlerini sürdürdüklerini dile getiren Haco, yaz, ilkbahar ve sonbahar aylarında online eğitimler verdiklerini aktardı. 
 
Kurmancî lehçesinde 4 seviyede dersler verdiklerini belirten Haco, "Birinci seviye Kürtçeyi bilmeyenlere, ikinci seviye dili biraz bilen ve geliştirmek isteyenlere veriliyor. Üçüncü ve dördüncü seviyelerin ardından ise öğretmenlik dersleri veriyoruz" dedi.
 
PANDEMİ ÖNLEMLERİ
 
Yeni dönemde 4'üncü ve öğretmenlik seviyelerini yüz yüze başlatmayı planladıklarını ifade eden Haco, yine 2’nci seviye Kirmançkî sınıfı ile çocuklara yönelik ayrı sınıflar açmayı planladıklarını söyledi. Haco, “4 ile 6 yaşındaki çocukların sınıfları ayrı, 7 ve 10 yaşındaki çocuklar için de ayrı sınıflar olacak. Sonraki süreçte Kürtçenin diğer lehçelerinde de dersler vereceğiz" diye konuştu. 
 
Pandemiden kaynaklı yüz yüze verilecek seviyelerde kimi önlemler alacaklarını belirten Haco, bu önlemleri ise "İnsanları aşı olmaları şartıyla derslere alıyoruz. Bundan sonraki derslerimize katılanların sayısı 15 kişiden fazla olmayacak" olarak açıkladı.
 
DİL ÜZERİNDEKİ BASKILAR 
 
Haco,"Dil, insanın kimliğidir ve korunması gerekir. Aynı zamanda bir toplumun tarihini, kültürünü ve edebiyatını taşır. Dil gelişirse aynı zamanda o toplumun gelişimi de sağlanır. Bizim değerlerimizi korumamız için önce dilimizi korumamız ve canlı tutmamız gerekiyor" diyerek, başlatacakları dil kurslarına katılım çağrısında bulundu.
 
Baskılara karşı sahiplenmeyle ancak dilin yaşatabileceğinin altını çizen Haco, "Kürt dilini ortadan kaldırmak istiyorlar, Ama bunun olmaması için çok çalışmamız gerekiyor. Dilimizi yaşatmazsak ve öğrenmezsek varlığımızı ve kimliğimizi koruyamayız. Kürt diliyle ilgili çok az sayıda dernek var ve onlar da baskı altında çalışmalarını sürdürüyor. Bu alanları çoğaltmamız lazım. Kürtçeyi hem öğrenmeli hem de öğretmeliyiz" dedi.