Restore edilmeyen tarihi evler yok oluyor

img
HAKKARİ - Hakkari Çukurca’da sadece bir kısmı restore edilen tescilli tarihi evlerin geri kalan bölümü her geçen gün biraz daha yok oluyor. 
 
Hakkari'nin Çukurca ilçesine bağlı Cumhuriyet Mahallesi'nde bulunan kale ve tarihi evler yetkililerin ilgisizliğinden kaynaklı büyük bir tahribatla karşı karşıya. "Çukurca'nın Sarayları" olarak nitelendirilen ve kimi araştırmacılara göre 500, kimisine göre ise 700 yıllık geçmişe sahip olan evlerin birçoğu define avcıları tarafından tahrip edildi. Bunun yanı sıra yağmur ve kar yağışları tarihi yapılara büyük zarar verdi. Yaşanan tahribattan kaynaklı evlerin birçoğunun duvarları ve tavanları yıkıldı.
 
14 EV YOK OLUYOR
 
Kayyım yönetimindeki Çukurca Belediyesi ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından söz konusu tescilli 21 evden 7’si için 2019’da ihale yapılarak, restorasyonları yapıldı. Ancak diğer tescilli 14 ev için herhangi bir girişimde bulunulmadı. Tavan ve duvarları yıkık olan 14 ev, herhangi bir çalışma yürütülmemesinden kaynaklı her geçen gün geçtikte biraz daha yok oluyor. 
 
HEPSİ RESTORE EDİLMELİ
 
Kentin tarihi üzerine araştırma yapan Hacı Duran (78), ailesinin kente 600 yıl önce yerleştiğini ve kendisinin de yaşamı boyunca kentten hiç ayrılmadığını dile getirdi. Kentin tarihi bir geçmişe sahip olduğunu ve evlerin bu geçmişin sadece küçük bir parçası olduğunu ifade eden Duran, tarih boyunca kentin defalarca yıkılarak, yakıldığını kaydetti.
 
Kentteki kale ve evlerin yıkılmaması için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini belirten Duran, tahrip olmuş yapıların restore edilmesi gerektiğini vurguladı. 
 
"Gelecek nesiller örf ve adetlerini, yaşam tarzlarını öğrensin diye bu tarihlerin kaybedilmemesi gerekiyor" diyen Duran, “Eski ve tarihi yapılara sahip çıkalım. Medeniyet ve kültürümüzün kaybolmamasını temenni ediyor. İnsanlar tarihleri ve kültürleriyle tanırlar” diye konuştu.