‘Kırmançkî bilen son insan ölmeden anadilini konuş’ kampanyası

img
ANKARA - DİK, DAM, DAD ve FEDA öncülüğünde 21 Şubat Dünya Anadil Günü kapsamında "#ZoneMuwaXoQeseyke" hastagi ile başlatılacak olan kampanyaya katılım çağrısı yapıldı. Kampanyaya herkesin kendi anadiliyle çektiği video ve görsellerle katılması istendi. 
 
Dersim İnşa Kongresi (DİK), Dersim Araştırmalar Merkezi (DAM), Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) ve Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) başta olmak üzere 14 sivil toplum örgütü, 21 Şubat Dünya Anadil Günü kapsamında yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Kırmançkî’nin yaşaması için “Kırmançkî bilen son insan ölmeden ana dilini konuş” başlığıyla bir kampanya başlatıyor. Kampanyanın detayları 21 Şubat’ta yapılacak bir basın toplantısıyla paylaşılacak.
 
Kampanya, 21 Şubat Pazar günü #ZoneMuwaXoQeseyke hastagı ile sosyal medya üzerinden düzenlenecek. Pazar günü yapılacak hastage herkesin kendi anadiliyle çektiği video ve görsellerle katılıp duyarlılık yaratma çağrısı yapıldı.
 
Tehlike altındaki diller arasında yer alan Kırmanciki’nin yaşatılması için başlatılacak kampanyanın startı, Dünya Anadili Günü olan 21 Şubat Pazar günü yapılacak basın açıklamasıyla Türkiye saatiyle 20:00, Avrupa saatiyle 18:00’da düzenlenecek hashtag üzerinden verilecek.
 
Kampanyayı düzenleyen kurumlar başta Dersim coğrafyası olmak üzere, Türkiye metropolleri ve Diasporada Kırmanciki’nin yaşatılmasına ilişkin önlerine bir dizi program koyduklarını belirterek, yakın zamanda yapacakları çalıştay sonrası çalışmalarını kamuoyuyla paylaşacakları bilgisini paylaştı. 
 
Kampanyayı düzenleyen kurumlar:
 
Dersim İnşa Kongresi
 
Dersim Araştırmalar Merkezi
 
Demokratik Alevi Dernekleri
 
Demokratik Alevi Federasyonu
 
Platforma Komeleyên Demokratên Herem
 
Demokratik Yerel Dernekler Platformu
 
Dersim Soykırım Karşıtı Derneği,
 
Malatya Kürecik İnsiyatifi,
 
Kormeç Derneği,
 
Koçgirililer Derneği,
 
Maraş Demokratik Dernekler Federasyonu (MARDEF)
 
Orta Anadolu Kürtleri Platformu (PKAN) 
 
Karakoçan İnsiyatifi
 
Xınıs Derneği