Anadil Günü'nde çocuklar için Kürtçe kurs

img

İSTANBUL- İstanbul Kürt Araştırmalar Derneği, Dünya Anadil Günü’nde 4-10 yaş arası çocuklara yönelik kurslar başlatıyor. Eğitmen Sîpan Haco, kurslara yoğun ilginin olduğunu belirterek, anadilde eğitiminin önemine dikkati çekti.

Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO), 17 Kasım 1999'da ilan ettiği 21 Şubat Dünya Anadil Günü, her yıl baskı ve asimilasyona uğrayan dilleri gündeme getiriyor. İlk olarak 21 Şubat 2000’de yapılan farklı eylem ve etkinlikler ile anadiller üzerindeki baskılara dikkat çekilirken, o günden bu yana dünyada dilsel farkındalık yaratmak ve çok dilliliği teşvik edilmeye çalışılıyor. Dünyadaki bir çok dil gibi inkar ve asimilasyona karşı Kürtçe için de çalışmalar aralıksız bir şekilde devam ediyor. Bu çalışmaların öncülüğünü yapan İstanbul Kürt Araştırmalar Derneği, bu yıl ki Dünya Anadil Günü’nde çocuklar için yeni kurslar başlatacak. 
 
Pandemi nedeniyle online olacak ve 14 hafta sürecek dersler Kürtçenin Kurmancî lehçesinde verilecek. İki grup halinde verilecek olan derslerde, grupların birine 4 ile 6 yaş arasındaki çocuklar, birine de 7 ile 10 yaş arasındaki çocuklar katılacak. Dersler, Pazar günleri saat 11.00 ila 12.10 arasında zoom programı üzerinde gerçekleştirilecek.
 
Derneğin yöneticilerinden ve Kürtçe öğretmenlerinden Sîpan Haco, kurslarına yönelik büyük bir ilgi olduğunu kaydetti. 
 
ÇOCUK VE ANADİL İLİŞKİSİ
 
Anadilde eğitimin çocukların algı düzeyi ve yaşamı üzerinde önemli etkisi olduğunu belirten Haco, pek çok kez çocuklara yönelik eğitim verdiklerini, özel bir gün olması nedeniyle de 21 Şubat’ta çocuklara özgün yeni bir kurs başlatma kararı aldıklarını ve hazırlıklarını tamamladıklarını ifade etti. Pandemi nedeniyle yüz yüze eğitim yapamadıkları için bu süreci online sistem ile devam ettirdiklerini dile getiren Haco, ilerleyen dönemlerde Kürtçenin farklı lehçelerinde de eğitimler planladıklarını kaydetti. 
 
HAZIRLIKLAR TAMAM
 
Çocuk eğitmenliğinin zor olması nedeniyle tecrübeli eğitmenlere ihtiyaç duyulduğunu belirten Haco, “21 Şubat’ta eğitim sınıflarımızı açmadan önce çocukları nasıl eğiteceğimiz üzerinde tartışmalar yürüttük. Çocuk eğitmenliği kolay bir iş değildir. Çocukların eğitimi için uzman olmak gerekiyor. Ve herkesin yapabileceği bir şey değildir. Bu yüzden tecrübeli arkadaşlarımızı seçtik. Onlarla birçok toplantılar yapıp, çalışmalar yürüttük. Bir program hazırladık. Şuan çocuklara eğitim verecek olan 5-6 tecrübeli öğretmenimiz var. Kayıtlarımız tamamlandıktan sonra çocukların gelişimlerine göre sınıfları belirleyip, eğitimlerimize geçeceğiz” diye konuştu. 
 
KURSLARA YOĞUN İLGİ
 
Halkın ve çocukların büyük bir ilgisiyle karşılaştıklarını vurgulayan Haco, “Başvurularımız henüz başlamadı ama yeni kurslar için kurumumuzu arayan birçok aile, kurstan haberdar olunca kayıt için başvuruda bulundular. Çok büyük bir ilgi var. Birçok kişi bizi arayıp kayıtları nasıl yapacaklarını soruyor. Yakın zamanda kayıtlar için formlar dağıtacağız. Bunu da internet üzerinden yayınlayacağız. Aileler çocukların kayıtlarını dijital bir şekilde gönderebilecek. Fakat kontenjanımız 60 kişilik. Kontenjan dolduğunda kayıt formunu kapatacağız” diye belirtti. 
 
ANADİL İÇİN SEFERBERLİK
 
Kürt dilinin üzerinde büyük bir tehlike olduğuna dikkati çeken Haco, Kürt çocukların da artık kendi anadillerinde büyümesi gerektiğini ve tüm Kürt kurumlarının çocukların anadilde eğitimi için çabalaması gerektiğinin altını çizdi. Haco, bir dilin varlığını koruması için yaşamın her alanında kullanılmasın bağlı olduğunu vurgulayarak, şunları ifade etti: “Çocukların kendi dilleri ile büyümemesi ve öğrenmemesi o dilin zamanla yok olması anlamına geliyor. Bu yüzden yaptığımız çalışma çok önemli. Tabii çok imkanımız yok. Örneğin okullarımız yok, resmi olarak dilimizin bir statüsü yok. Bu yüzden de dilimizin üzerinde büyük bir tehlike var. Bu anlamda biz de yapacağımız bu kurslar ile dilimizin gelişimi için bir adım attık. Öyle ki artık Kürt çocuklar kendi dilleri ile büyüsün ve dillerini öğrensin.” 
 
ASİMİLASYONA KARŞI EĞİTİM
 
Kürtçe üzerindeki asimilasyon politikalarının olumsuz sonuçlara yol açtığına değinen Haco, “Asimilasyon politikaları şu an ciddi bir şekilde devam ediyor. Bizler de yurtseverler olarak kadim dilimizi yaşamın her alanında canlı tutmak istiyoruz. Bu yüzden kendi dilimizin eğitimini vermeye, öğretmeye mecburuz” dedi.  
 
ÇOCUKLAR ANADİLLERİNDE BÜYÜSÜN
 
Tüm Kürt ailelere çocuklarını anadillerinde büyütmeleri çağrısında bulunan Haco, şunları söyledi: “Tabii bizim bu çalışmamız kökten bir çözüm olmayacak. Önemli bir adım olacak. Herkesin bu çalışmamıza destek vermesini istiyoruz. Bizlere katılsınlar ki bu alanı daha da büyütelim.”