Anadil Günü için ortak açıklama

img

MARDİN - Dünya Anadil Günü dolayısıyla ortak açıklama yapan birçok kurum, Kürtlerin anadil önündeki engellerin kaldırılması için mücadele etmesi gerektiği belirtildi. 

                                                                     
Kürt Pen, Mezopotamya Yazarlar Derneği (MYD), Kürt Edebiyat Derneği (KED), Med Derneği ve Birca Belek Derneği, 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Ortak açıklamada, Kürtçe etimoloji sözlüğünü hazırlayan dilbilimci Ali Kerim Husein’in, Kürtçe’nin Ortadoğu coğrafyasında yaşayan en eski dil olduğu sözleri hatırlatılarak, “Anadilde eğitim olursa Kürtçe dünyanın en gelişmiş dillerinden biri olur. Dünyadaki dillerin geçmişi Kürtçe’de aranabilir” ifadelerine yer verildi.
 
'HER YERDE KÜRTÇE KONUŞULMALI'
 
Anne ve babaların, çocuklarını Kürtçe dil kursları ve kültürel faaliyetlere yönlendirmesi gerektiği belirtilen açıklamada, “Sadece evlerinin içinde değil, günlük çalışmalarında dahi her yerde Kürtçe konuşmalı. Maddi imkânları el verdiğince Kürtçe gazete ve dergileri alarak gerek aile gerek iş çevresindeki insanların Kürtçe görsel ve yazımsal eserleri almalarını teşvik edilmelidir. İnternet üzerindeki, Kürtçe web sayfaları incelenmelidir. Anadil üzerindeki baskılar, gelişmesini engelleyen bütün unsurların kaldırılması için yapılan bütün eylemlilikler, anadille ilgili kampanyalara destek sunmalıdır” denildi. 
 
‘ANADİL ÖZGÜRCE KULLANILABİLMELİ’
 
Açıklamanın devamında, “Değinmek istediğimiz Kürtler, Kürtçe dilini yaşamın her alanında kendi benliklerinin bir parçası haline getirmeli ve gelinen noktadan geri gitmeden hep ileriye yönelik çalışmalarının içine girmelidirler. Kürtler, anadillerini özgürce kullanabilmeli ve önündeki engellerin kaldırılması için mücadele etmelidirler” diye belirtildi. 
 
Kürt Pen, MYD, KED, Med Derneği ve Birca Belek Derneği'nin Anadil Günü dolayısıyla 19 Şubat'ta Diyarbakır’da bir araya geleceği belirtildi.