Aryen Yayınları’ndan bir roman iki şiir kitabı

img
HABER MERKEZİ – 17 yıldır cezaevinde bulunan Nilüfer Şahin’in ilk romanı “Gün Işırken”, 28 yıldır cezaevinde bulunan Musa Şanak’ın şiir kitabı “kenbaz” (Kürtçe) ve Rênas Roz’un şiir kitabı “bir intihar öyküsünün bitmesidir bu” Aryen Yayınları’ndan çıktı.
 
Aryen Yayınları, yeni kitaplarla okuyucuyla buluşmaya devam ediyor. Nilüfer Şahin’in ilk romanı “Gün Işırken”, Rênas Roz’un şiir kitabı “bir intihar öyküsünün bitmesidir bu” ve Mûsa Şanak’ın Kürtçe şiir kitabı “kenbaz” Aryen Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı.  
 
GÜN IŞIRKEN
 
1974 yılında Malatya’nın Akçadağ ilçesinde dünyaya gelen ve 2004 yılından bu yana cezaevinde bulunan Nilüfer Şahin’in ilk romanı “Gün Işırken”, 159 sayfadan oluşuyor. Yazar, kitabı için şöyle diyor: “Bu kitabın yazarı olup olmadığım, benim açımdan hala muğlak bir konudur. Romanın kahramanları Sur günlüklerinden, gazete sayfalarından, televizyon haberlerinden çıkıp düşlerime, zihnime yerleştiklerinde yazmak dışında seçeneğim kalmamıştı. Mucizevi tesadüfler sonucu bazılarına dair ulaştığım bilgiler ve resimler ise yazma zorunluluğumu tekrar tekrar hatırlattı. Bu sebeple elinizdeki direniş hikayesinin yazarı olmaktan çok kalemi olduğum, gerçeğe daha yakındır…”
 
Romandan bir pasaj: “Fırtına bir nebze dinse çatıda sabahlamak iyi olurdu fakat belli ki hava o tür bir ayrıcalığı tanımayacaktı. Düşüncelerini toplamak için kuytu bir yer aradı. Önceki gece kediyi bulduğu menfezin kenarına yaslanıp bir sigara yaktı. Hava sertleştikçe yol ince bir kar tabakasıyla örtülüyordu. Sabah bu örtü eriyecek, masalsı atmosfer dağılacaktı. Yeni günün başka ne getireceği belirsizdi…”
 
KENBAZ
 
1993 yılından beri cezaevinde bulunan Mûsa Şanak, Kürtçe kaleme aldığı şiirleri “kenbaz” kitabında bir araya getirdi. Aryen Yayınları tarafından basılan kitaptaki 49 şiir, “ku”, “pêjn”, “telaş”, “kenbaz” ve “wihakî” bölümleri altında sunuluyor. 
 
“bi ciwaniya xwe / ez biharekê dijîm / di zivistanê de / lê te / li pey xwe hiştine / bihar, havîn û payîz / ez simbil im / hêdî hêdî diseridim / tu ji zû  de bûyî ka û xîz”
 
MÛSA ŞANAK
 
1964 yılında Elazığ’ın Karakoçan ilçesine bağlı Sarpiçê köyünde dünyaya geldi. Akçadağ Öğretmen Okulu’ndan mezun olduktan sonra 1984’te Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Enstitüsü’nden, 1991’de de 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Bilimleri Teknolojisi bölümlerinden mezun oldu. Ardından özgürlük mücadelesine katılan Şanak, 1993 yılında İstanbul’da tutuklandı. Müebbet hapis cezası alan Şanak, 28 yıldır tutuklu ve şu an Bolu F Tipi Cezaevi’nde tutuluyor. 
 
BİR İNTİHAR ÖYKÜSÜNÜN BİTMESİDİR BU
 
Rênas Roz’un “bir intihar öyküsünün bitmesidir bu” şiir kitabı 37 şiirden oluşuyor. Liseyi bitirmeden siyasi nedenlerden dolayı ülkeyi terk etmek zorunda kalan 23 yaşındaki genç şair, şiirlerin yanı sıra öyküler de yazıyor. Ancak öykülerinin daha da pişmesi gerektiğini düşünüyor.  
 
“ey gözleri yorgunca bana bakan balık / seli durduracak gücüm yok benim! / ben de kapıldım, gidiyorum işte / en azından sen nefes alıyorsun / buna sevinsene! / ve beni de solungaçlarınla / ölüme uzak ülkene götürsene…”