Pestiller güneşe serildi

img

MARDİN - Mardin’de bağ bozumuyla birlikte bulamaç haline getirilerek güneşe serilen pestiller renkli görüntüler ortaya çıkardı.  

Mardin’de bağ bozumunun ardından başlayan kış hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor. Elde edilen üzüm, erik ve benzeri meyveler kurutulmaya bırakılırken, pekmez ürünlerinin yapımı da sürüyor. Üzüm ve çeşitli meyveleri ezerek, kazanlarda kaynatan yurttaşlar, elde ettikleri bulamacı ise pestil elde etmek için bezlere sererek güneşe bırakıyor. Yoğun bir emeğin harcandığı hazırlık süreci aynı zamanda renkli görüntüleri de ortaya çıkarıyor. 
 
KIŞA HAZIRLANIYORLAR
 
Mazıdağı ilçesine bağlı Şêvistan (Kışlak) kırsal mahallesinde pestil üreten Mehmet Sait Demir, bulamaçlardan elde ettikleri pestiller ile pekmez sucuğu da yaptıklarını aktardı. Üzüm suyunu kazanda kaynattıktan sonra özenle almaları gerektiğini ve posasının ayrılmasına dikkat etmeleri gerektiğini belirten Demir, üzümün toplanmasından ezilmesine kadar geçen sürecin zorluklarla dolu olduğunu kaydetti.
 
Azize Yılmaz ise, pestilin yapılması sürecine değinerek, hazırlanan bulamacı bezlere serdiklerini, kuruması için güneşe bıraktıklarını ve sonrasında bezlerden tek tek ayırarak pestil haline geldiğini söyledi. 
 
Hecî Meymu Demir de, hazırladıkları pestili kışın çocukları ile birlikte tükettiklerini ifade etti.
 
Fotoğraf: Ahmet Kanbal