Kayyımlar gelince 10 bin kitaptan 300’ü kaldı

img
DİYARBAKIR – Kayapınar Belediyesi Cegerxwîn Kültür ve Sanat Merkezi’nde 2012'de kurulan kütüphanede bulunan 10 bini aşkın kitap, belediyeye kayyım atamaları sonrası peyderpey azalarak 300’e kadar düştü. 
 
Diyarbakır’da Kayapınar Belediyesi’nin açılışını 2010 yılında yaptığı Cegerxwîn Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi içerisinde öğrencilerin yaralanması amacıyla 2012’de 10 bin kitaplık bir kütüphane kurulmuştu. Türkçe ve Kürtçe dillerindeki felsefe, edebiyat, tarih, sanat, şiir, genel kültür, bilim, araştırma ve inceleme gibi birçok farklı literatürden kaynakların bulunduğu kütüphanedeki kitap sayısı yıllar içerisinde arttı. Öğrenciler ve gençler kadar yurttaşlarca da kullanılan kütüphane, belediyeye Aralık 2016’da Kaymakamı Mustafa Kılıç’ın kayyım olarak atanması ile bu misyonunu kaybetti. 
 
Kayyım Kılıç, bu kütüphane ile birlikte ilçenin Peyas, Fırat, Medya, Mezopotamya ve Barış mahallelerinde yer alan Halk Evleri’nin kütüphanelerinde bulunan kitapları da toplayarak imha etti.
 
Kütüphanelerdeki rafları boşaltarak öğrencileri mağdur eden, toplanan bu kitapları suç materyalleri gibi basına teşhir eden kayyım Kılıç, 2017 yılında “yolsuzluk” yaptığı gerekçesiyle görevinden alındı.
 
31 Mart 2019 yerel seçimleri sonucunda tekrardan HDP’li yönetime geçen belediye, kütüphanelerdeki boş rafları yeniden doldurmaya koyuldu. Ancak bu çalışmalar Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Keziban Yılmaz'ın gözaltına alındıktan sonra İçişleri Bakanlığı tarafından 21 Ekim 2019’da görevinden uzaklaştırılmasıyla sekteye uğradı. 
 
Yerine kayyım olarak atanan Kayapınar Kaymakamı Ünal Koç, önceki kayyımın kütüphane üzerinde sergilediği politikalarını devam ettirerek, raflardaki kitapları toplamaya devam etti. 600 metrekarelik kütüphanede ilk etapta 10 bin olan kitap sayısının, şu an 300’a kadar düştüğü öğrenildi. 
 
Ders çalışmak için kütüphaneye giden öğrencilerin toplanan kitaplar nedeniyle farklı kaynaklara ulaşmaktan yoksun bırakılmış durumda.
 
Halk Eğitim Müdürlüğü’ne tahsis edilen Cegerxwin Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden bir gün önce tahrip edilmişti.