‘Çocuk istismarının affı olmaz’

  • kadın
  • 17:51 4 Haziran 2020
  • |
img

İZMİR – Eğitim Sen İzmir 2 No’lu Şube Kadın Meclisi, “evlilik yoluyla af” düzenlemesine ilişkin yaptığı açıklamada, “Çocuk istismarının affı olmaz” diyerek yasanın çıkarılmak istenmesine tepki gösterdi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İzmir 2 No’lu Şubesi Kadın Meclisi, "evlilik yoluyla af" düzenlemesine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Şube binasında yapılan toplantıya çok sayıda kadın katıldı. Kadınlar adına açıklamayı Eğitim Sen 2 No’lu Şube Kadın Sekreteri Zeliha Danyeli okudu.

‘SÖZLEŞMELERE AYKIRIDIR’

Türkiye’de 2002 ve 2019 yılları arasında 704 bin 831 çocuğun zorla evlendirilerek istismara uğradığını belirten Danyeli, yapılmak istenenin kız çocuklarının erken evlilikle varoluş ve özgürlük mücadelesine ket vurmak olduğunu söyledi. Yasanın ısrarla getirilmek istendiğini söyleyen Danyeli, yaşantısına kendi öz iradesi ile yön veren direngen ve özgür kadın istenmediğinin altını çizdi.  Danyeli, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin de imzacı olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesine göre; 18 yaşına kadar her insan çocuk sayılır. Akıllarından geçirdikleri yasa; hem erkek ve kadının evlilik yaşını 17 yaşın bitimi olarak kabul eden yasaya hem de Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin imzalamış olduğu sözleşmelere aykırıdır” diye belirtti.

‘PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ’

Yasanın sessiz çığlıkların, şiddetin, tecavüzün ve kadın cinayetlerinin önünü açacağını dile getiren Danyeli, cinsel istismara yönelik caydırıcı önlemler alınması gerektiğini ifade ederek, cezasızlık uygulamasının suçluları daha da cesaretlendireceği ve suç oranlarının daha da arttıracağını söyledi. Danyeli, “Kız çocuklarımızın eğitim hakkının elinden alınmasına, geleceklerinin çalınmasına, toplumsal cinsiyet rollerine mahkûm edilmesine, hayallerinin, umutlarının yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Sorumluların peşini bırakmayacağız. Çocuk istismarının affı olmaz” dedi.