'Kürt kadınları ulusal birlik için öncü rolünü üstlenecek'

img

VAN – Kürt ulusal birliğine yönelik çalışmaları ve Diyarbakır'da düzenlenen Ulusal Birlik Çalıştayı'nı değerlendiren DBP MYK  Üyesi Hatice Kiye ve  TJA aktivisti Gülcan Kaçmaz, Kürt kadınlarının bu çalışmada da öncü rolünü üstleneceğini söyledi.

 
Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırısı sonrası gündeme gelen Kürt ulusal birliğine yönelik çalışmaları ve 18 - 19 Ocak'ta Diyarbakır'da düzenlenen Ulusal Birlik Çalıştayı'nı değerlendiren Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK)  Üyesi Hatice Kiye ve  Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti Gülcan Kaçmaz, Kürt kadınlarının bu çalışmada da öncü rolünü üstleneceğini söyledi.  
 
Gelinen aşamada Kürtler için ulusal birlikten başka bir yolun olmadığına vurgu yapan DBP MYK Üyesi Hatice Kiye, DBP'nin son kongresinde buna yönelik önemli kararla aldığını söyledi. 
 
'KADINLAR ULUSAL BİRLİK İÇİN ÖNCÜLÜK YAPACAK'
 
Kürt kadınlarına yönelik saldırıları, kadınların bu saldırılara karşı verdiği mücadeleyi ve elde ettiği kazanımları hatırlatan Kiye, Kürt kadınlarının ulusal birlik noktasında da rolünü oynayacağını dile getirdi. Kiye, “Kadınlar toplumun yarısını oluşturuyor. Kürt kadınları da bu süreçte kazanımlara, kültürüne, diline ve ulusuna sahip çıkması gerekiyor. Kürt kadını tüm kadınlara öncülük etmiştir. Bunu da verdiği mücadele ile yapmıştır. Bundan dolayı kadınların öncü bir gücü ve rolü var.  Her bir Kürt kadınının çocuğuna bırakacağı gelecekte Kürdistan’ın olması gerekiyor. Kürt kadınının omuzladığı rol ve misyon, Rojava sürecinde ödediği bedellerle kendini gösterdi. Ulusal birlik çalışmalarında yine öncü rolünü oynayacaktır. Bu çerçevede konferanslar, paneller ve toplantılar gerçekleştiriyor, bir araya geliyor. Kürt kadınları bugüne kadar önüne koyduğu tüm sorumluluğunu yapmıştır. Bundan sonra da ulusal kongre çalışmalarında yapacağı öncü rol ile başarıyı elde edecektir. Rojava bu konuda en önemli ve açık örneğidir. Bu aşamadan sonra da ulusal birlik çalışmalarında üzerine düşen sorumluluğu hiç kuşkusuz yerine getirecektir. Bunun pratik örneklerini önümüzdeki süreçte göreceğiz” diye konuştu. 
 
'ULUSAL BİRLİKTE DİL EN ÖNEMLİ FAKTÖRDÜR' 
 
Ulusal birlik çalışmaları kapsamında dilin önemine vurgu yapan Kiye, "Kürt kadınlarının çocuklarına Kürtçe öğretmesi en büyük faydadır. Ulusal bilincin çocukluktan başlatılarak öğretilmesi gerekiyor. Biz eğer dilimizi bilirsek ulusumuza sahip çıkarız. Bu açıdan en önemli çağrım kadınların çocuklarına Kürtçeyi öğretmesi ve ulus bilinci onlara aşılması. Bütün farklılıklarımızı bir kenara bırakarak, ulusal birlik için bir araya gelmemiz gerekiyor. 21 yüzyıl Kürt halkının kazanımlarıyla dolu bir yıl olacak” dedi.  
 
'KENETLENMEK EN ÖNEMLİ ADIM' 
 
TJA aktivisti Gülcan Kaçmaz ise inkar, imha, sömürü, gasp politikalarına karşı bir araya gelmekten, birlik olmaktan başka bir çıkış yolunun mümkün olmadığını söyledi. Ulusal birlik için yapılan ve bundan sonra yapılacak çalışmaların önemine işaret eden Kaçmaz, "Görüşü, cinsiyeti, inancı ne olursa olsun bu farklılıkların her birinin zenginlik olduğu gerçeğiyle yola çıkıp ortaklaşmak, bütünleşmek ve kenetlenmek özgür bir yaşam inşa etme yolunda en önemli adımlardır” diye belirtti. 
 
'ÇALIŞTAY UMUT VERİCİYDİ' 
 
Diyarbakır’da düzenlenen çalıştayın, somut adımların atılacağı noktasında umut verici bir çalıştay olduğunu dile getiren Kaçmaz, her adımın takip edilmesi ve çalışma etrafında kenetlenilmesi gerektiğini söyledi. 
 
'KADINLAR BİRLİK İÇİN ISRAR EDECEK' 
 
Kürt kadınlarının özgür yaşam mücadelesinde üstlendiği role işaret eden Kaçmaz, ulusal birlik içinde aynı ısrarın süreceğini belirtti. Kaçmaz, "Ortadoğu’nun kalbi olan, yeraltı ve yerüstü zenginliklerinden dolayı büyük sömürgeci güçlerin her daim iştahını kabartan bu topraklar, tarih boyunca savaşların ve sömürgeciliğin alanı haline getirilmiştir. Bu savaşların tahribatından en fazla etkilenen yine kadınlar olmuştur. Kadınların toplumsal demokrasiyi inşa sorumluluğu ve görevleri nedeniyle, parçalar arası daha güçlü bir diyalog, ortak çalışma bilinci ve örgütlenme ağlarını geliştirmeleri yaşamsal önemdedir. Toplum, siyaset, ekonomi, eğitim, sağlık, çevre ve barış alanlarında ortak bir perspektif geliştirmeleri zorunludur. Kürt dilinin asıl koruyucu ve taşıyıcıları olan kadınların, Kürtçenin tüm lehçelerinin gelişimi ve günlük yaşamda sözlü ve yazılı olarak kullanımı için özel bir mücadele yürütmeleri gerekir” diye konuştu. 
 
'KADINLAR AKTİF ROL ALACAK' 
 
Kadınların cesaret ve fedakarlıklarıyla toplumu ayakta tutan en önemli özne olduğunu söyleyen Kaçmaz, şöyle devam etti: "Toplumu zaferlere götüren yolların sağlam taşlarının döşenmesinde onların yüksek emeği vardır. Zorluklar, baskılar, tecavüzler, işkenceler, katliamlar karşısında yılmamış, her türden baskı ve şiddete meydan okuyarak özgürleşmede yüksek bir düzeyi yakalamıştır. Kürt kadını nasıl ki binyıllar öncesinde özgür yaşam sistemini inşa eden başat güçse, bugünün modern sürecinde de bu gerçekliği ifade ediyor. Bundan hareketle, kadınlar ulusal birlik çalışmalarında aktif rol alacak ve her dönem olduğu gibi bu dönemde de öncülük misyonunu yerine getirecektir.”
 
MA / Dindar Karataş - Cemil Uğur