İzmirli kadınlar Gülistan Doku için bir araya geldi

img

İZMİR- Kadınlar Birlikte Güçlü, Dersim'de 5 Ocak’tan bu yana kayıp olan Gülistan Doku için yaptıkları açıklama ile etkin bir soruşturma yürütülmesini isteyerek, “Kadına yönelik taciz, tecavüz, yok etme kültürünün normalleştirilmeye çalışıldığının farkındayız. Bu duruma asla sessiz kalmayacağız” dedi.

İzmir’de Kadınlar Birlikte Güçlü Dersim'de 5 Ocak tarihinden bu yana kayıp olan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku için Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması düzenlendi. “Gülistan Doku Nerede?” pankartının açıldığı açıklamada “Kadınlar birlikte güçlü”, “Bir kişi daha eksilmeyeceğiz” sloganları atıldı. 

Çok sayıda kadının katıldığı basın açıklamasını İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Yöneticisi Cemile Karakaya okudu. 

İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi Kadın Komisyonu ve Roza Kadın Derneği'nin oluşturduğu Diyarbakır Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ağı’nın 17 Ocak 2020 tarihinde Dersim'e giderek arama çalışmaları ile ilgili yerinde incelemelerde bulunduğunu söyleyen Karakaya,  arama çalışmalarının yetersizliği ile ilgili rapor hazırlandığını hatırlattı.

‘SORUŞTURMA TARAFSIZ BİR HEYET TARAFIDAN YÜRÜTÜLMELİ’

Arama çalışmalarında biyolojik deliller, eşya ve materyaller üzerinde yeterli incelemelerin yapılmadığına işaret eden Karakaya, bu kişiye ait telefon ve teknik cihazlarda arama, cihazlara el koyma işleminin yapılmadığını kaydetti. Soruşturmanın daha çok intihar olma ihtimali üzerinde yoğunlaştığını ve genellikle de suda arama yapılıp karada kısıtlı arama yapıldığını dile getiren Karakaya,  dolayısı ile etkin bir arama çalışması yapılmadığının altını çizdi.  Sosyal medya üzerinden yapılan bir paylaşımda ise Gülistan Doku'nun zorla bir arabaya bindirilmeye çalışırken görüldüğü ve emniyete bildirildiğini söyleyen Karakaya, soruşturma dosyasındaki bu detayın açıklanmadığı belirtti. Karakaya, “Kadınlar Birlikte Güçlü olarak; Gülistan Doku ile ilgili araştırma ve soruşturmanın erkek arkadaşı ve dosyanın birinci şüphelisi Zeyinal Abarakov'un polis olan üvey babasının görev yaptığı birimden alınarak tarafsız bir birim tarafından yürütülmesini istiyoruz” dedi.

‘ETKİN BİR SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMELİ’

Zainal Abarakov'un ailesinin çelişkili beyanlarının aydınlatılmasını istediklerini dile getiren Karakaya, şöyle davam etti: “Zorla arabaya bindirilme ile ilgiliihbarın kayıtlarda olup olmadığı ile ilgili net bir açıklama yapılmasını,  Zainal Abarakov'a ait telefon ve teknik cihazlara el konulmasını, Soruşturmanın sadece intihar ihtimali üzerinden değil öldürülme, zorla kaybedilme, özgürlüğünden yoksun bırakılmış olma ihtimalleri de göz önünde tutularak etkin bir soruşturma yapılması gerektiğini söylüyoruz. İntihar ise intihara sürükleyen nedeni, intihar etmeye zorlanıp zorlanmadığını bilmek istiyor ve Gülistan Doku nerede demekten vazgeçmiyoruz. Kadın örgütleri olarak kadına yönelik taciz, tecavüz, yok etme kültürünün normalleştirilmeye çalışıldığının farkındayız. Bu duruma asla sessiz kalmayacağımızı, hem suçluların cezalandırılması hem de bu saldırıların durdurulması yönünde yetkililerin üzerine düşeni yapması konusunda ısrarcı olacağımızı buradan bir kez daha haykırıyoruz. Bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz kalmadı. Yaşamın yarısıyız, yaşamlarımıza sahip çıkıyoruz.”