TJA'dan Kışanak ve Tuncel için dayanışma çağrısı

img
DİYARBAKIR-  TJA, haklarında verilen ceza kararının bozulması üzerine yeniden yargılamaları yapılacak  Sebahat Tuncel ve Gültan Kışanak için  "#GültanVeSabahataÖzgürlük" hastagıyla dayanışma çağrısında bulundu. 
 
Özgür Kadın Hareketi (TJA), Malatya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yarın ilk duruşmaları görülecek tutuklu Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) önceki Eşbaşkanı Gültan Kışanak ile dayanışma çağrısında bulundu. TJA, duruşmanın görüleceği saat 10.00'da da twitterde eş zamanlı olarak "#GültanVeSabahataÖzgürlük" hastagı açacak. TJA, herkesi 2 kadın siyasetçiyle dayanışmaya çağırdı. 
 
TJA'nın yaptığı açıklamada şunlar denildi: "Dünya genelinde artan cinsiyetçilik, milliyetçilik ve faşizm karşısında kadınların ve halkların direnişi, dayanışması büyüyerek güçlenerek devam etmektedir. Kadın katliamlarının, kadın kazanımlarının, kadın iradesinin yok edilmek istendiği böylesi kadın düşmanlığının arttığı bir süreçte ortak mücadele ile dayanışmayı büyütmek tek çıkış yolumuzdur. Bildiğiniz gibi binlerce kadının iradesini temsil eden ve kadın mücadelesinde her zaman büyük sorumluluk alan Sebahat Tuncel ve Gültan Kışanak 4 yılı aşkın bir süredir tutuklu bulunmakta. Yarın saat 10:00 da Malatya Adliyesinde erkek yargıya karşı eşitlik ve özgürlüğü savunacaklar. Ataerkil egemen zihniyetin biz kadınlara ve halklara yönelik ortak tutumuna karşı  yarın saat 10:00 twitter'da '#GültanVeSabahataÖzgürlük' hashtagı ile dayanışmaya çağırıyoruz."
 
NE OLMUŞTU
 
Avukatlar istinaf için kararı götürdüğü Antep Bölge Adliye Mahkemesi 18’inci Ceza Dairesi, 19 Temmuz 2019 tarihinde karar verdi. Kışanak ve Tuncel hakkında benzer suçlamalarla başkaca soruşturma ve davaların sürdüğüne dikkat çeken daire, kararın yazılı bir şekilde verildiğine işaret ederek “Soruşturma ve kovuşturma dosyalarını celp edilerek, öncelikle olaylar arasında hukuki veya fiili kesinti olup olmadığı, mümkün olması halinde dosyaların birleştirilmesi yoluna gidilmesi, kesinleşmiş olması durumunda ise onaylı örnekleri dosya arasına alındıktan sonra bir bütün halinde değerlendirilip sonucuna göre sanığın hukuki durumunun takdir ve tayini gerektiği gözetilmeden yazılı bir şekilde karar verildiği…” tespitinde bulundu.
 
Usul ve esas eksikliğine dikkat çeken mahkeme, istinaf başvurusunda bulunan avukatlar ve Cumhuriyet Savcısının istinaf itirazlarını yerinde görerek, hükmün bozulmasına karar vermişti.