İzmirli kadınlar: Israrla ve inatla barış demeye devam edeceğiz

img

İZMİR -  Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik başlatılan savaşa tepki gösteren İzmirli kadınlar, “Israrla ve inatla barış demeye devam edeceğiz” dedi.

 
Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük 9 Ekim'de başlattığı savaş devam ediyor. Çok sayıda çocuk, kadın ve sivilin yaşamını yitirdiği savaşa tepki gösteren İzmirli kadınlar, “Israrla ve inatla barış demeye devam edeceklerini söyledi. 
 
 ‘SAVAŞ TACİZ VE TECAVÜZ DEMEK’
 
Savaşın kadınlar açısından gözyaşı, taciz, tecavüz ve yoksulluk olduğunu dile getiren Avukat Sevgi Binbir, “Önümüzdeki süreç kadınlar açısından karanlık bir süreç. Bu nedenlerde hep bir arada olmaya, dayanışma göstermeye, ısrarla ve inatla barış demeye devam etmemiz gerekiyor. Yani barışın cephesini genişletmemiz gerekir. Savaşın ekonomik,  psikolojik ve sosyal sonuçlarını hepimiz deneyimlerimizden biliyoruz yaşıyoruz. Savaş kadınlara daha çok şiddet olarak dönüyor. Savaşın her zaman devletler açısından gerekçeleri var. Ama gerekçeler bizler açısından yaşamsal ve gerekli gerekçeler değil o nedenle de biz barıştan yana olmak durumundayız” diye belirtti.
 
 ‘DEMOGRAFİK YAPI DEĞİŞTİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR’
 
 “Savaş her iki taraftan da can almaktan başka bir şey değildir” diyen Perihan Koca da, Türkiye’nin Suriye’de ısrarla savaşa girme nedenin ise demografik yapıyı değiştirilmesi olduğunu söyledi. Türkiye oradaki insanlar yerlerinden yurtlarından çıkaracağını vurgulayan Koca, “Yerine başka insanları yerleştirmeye çalışıyorlar. İşte yapacağı hükmedeceği şey budur. Türkiye’nin Suriye’de ne işi var. Türkiye orayı asilime etmeye çalışıyor. Bir kadın olarak bütün var gücümüzle savaşa karşı durmak zorundayız. Başka bir alternatifimiz yok savaşı istemiyoruz savaş olsun istemiyoruz bu kadar basit hangi anne savaş ister. Hiçbir anne savaş istemez böyle bilinsin” dedi.  
 
‘TEKÇİ ANLAYIŞI HAKİM KILMAK İSTİYORLAR’
 
Savaşın varlık ve yokluk meselesi olarak gördüğünü vurgulayan Hacı Bektaş Veli Kültür Dayanışma Temsilcisi Nihal Akyıldız ise, savaşın aynı zamanda şiddet, ölüm, psikolojik baskı, ekonomik bunalım olduğunu söyledi. Kadınların yaşam alanlarını savaşla birlikte tamamen kısıtlandığının altını çizen Akyıldız, “Savaş sadece insanların yaşam alanlarını daraltmıyor aynı zamanda doğadaki yaşam alanlarımız da kısıtlıyor. Emperyalist güçler, savaş aletlerini satacak bir gelir kapısı bulamadıkları için Ortadoğu’da büyük bir savaş çıkardılar. Bu savaş emperyal güçlere hizmet etmektir. İkinci bir husus ise oranın demografik yapısıyla oynayıp tek kültürün, insanın, bayrağın ve düşüncenin yer etmesini istiyorlar. Bundan dolayı televizyonlarda savaş naraların da bulunuyorlar. Biz kadınlar olarak savaşa karşıyız” ifadelerini kullandı.
 
 ‘KADIN DEVRİMİNİ YIKMAK İSTİYORLAR’
 
Savaşla birlikte gelecek günlerin daha karanlık olacağına işaret eden Akyıldız, şunları söyledi: “Rojava devrimi bir kadın devrimidir ve kadınların yaptığı devrimden korktukları için bu kadar kadınlara yönelik baskı ve zulüm arttı. Son zamanlarda artan savaş ve baskılardan sonra her gün bir kadının öldüğünü duymaya başladık. Ama biz kadınlar yan yana durmasını bildikten sonra bu devletin ve emperyalist güçlerin yaptığı oyunları birer birer bozarız.”