Beştaş: O anneler anne de buradakiler değil mi?

  • kadın
  • 18:43 8 Eylül 2019
  • |
img

HABER  MERKEZİ – TJA’nın başlattığı "Özgürlük için sen de ayağa kalk" kampanyası kapsamında kadınlar Mardin ve İstanbul’da sokaklara çıktı. Mardin’deki eylemde konuşan HDP'li Meral Danış Beştaş, HDP İl binasının önünde oturan ailelere değinerek, " O anneler anne de buradakiler anne değil mi? Barış için adım atın bütün anneler çocuklarına kavuşsun” dedi.

Tevgera Jinên Azad’ın (TJA) başlattığı "Özgürlük için sen de ayağa kalk" kampanyası kapsamında Mardin'in Nusaybin ilçesinde yüzlerce kadın bir araya geldi. Kadın cinayetleri, kadına yönelik şiddet ve HDP'li 3 Büyükşehir belediyesine kayyum atanmasına yönelik tepkilerin dile getirildiği etkinlik öncesi kadınlar, HDP ilçe binası önünde toplandı. Burada "Ölmek istemiyoruz", "Kadın cinayetleri politiktir" pankartları ve çeşitli dövizler açan kadınlar, Barış Parkı'na yürüdü. Kadınların "Qayyum=Derbe" yazılı dövizi polislerce yasak olduğu öne sürülerek alınmak istedi. Ancak kadınlar dövizi polislere vermeyerek taşımayı sürdürdü. Kadınlar sık sık "Jin jiyan azadi", "Kadın yaşam özgürlük", "Jin şêr naxwazi aşîtî dixwazê" ve "Amed, Wan, Mêrdîn ya me ye" sloganları attı. Kadınlar Barış Parkı'na kadar erbanelerle yürüdü.

Burada konuşan HDP Siirt milletvekili Meral Danış Beştaş, kadınların her durumda mücadele etmeyi sürdüreceklerini söyleyerek, kadınların sesini kısmaya kimsenin gücünün yetmeyeceğini ifade etti. HDP'li belediyelere kayyum atanmasının da kadın kazanımlarına dönük bir saldırı olduğunu ifade eden Beştaş, "İstemiyorlar kadınlar özgür olsun. İstemiyorlar kadınların mücadelesi devam etsin. Ama ne yaparlarsa yapsınlar kadınların sesini kısamayacaklar" dedi. Kayyum demenin yasaklandığını hatırlatan Beştaş, "Siz bizimle dalga mı geçiyorsunuz? Kayyum atadınız kayyum. Kayyumunuza kayyum demeyelim de ne diyelim?" diye sordu. 

'O ANNELER ANNE DE BURADAKİLER DEĞİL Mİ?'

Diyarbakır'da HDP İl binasının önünde çocuklarını istedikleri gerekçesi ile oturan aileler üzerinden AKP'nin provokasyon girişiminde bulunduğunu kaydeden Beştaş devamla şöyle konuştu:  "O çocukları biz de istiyoruz. Biz buradaki annelerin de çocuklarını istiyoruz. O anneler anne de buradakiler anne değil mi? Barış için adım atın bütün anneler çocuklarına kavuşsun. Ama biz biliyoruz ki AKP o anneleri düşündüğü için onların yanında durmuyor. Siz Cumartesi Anneleri'ne Galatasaray Meydanı’nı kapatan, açlık grevleri sürecinde anneleri yerde sürükleyen, Emine Bulut öldürüldüğünde ‘kıyameti koparmayın’ diyen Ömer Çelik, o anneleri desteklediğiniz için bunu yapmıyorsunuz. Sizler yaptığınız kayyum darbesini gizlemeye çalışıyorsunuz. Ama kimse size inanmıyor. Biz Barış Anneleri, çocuğu dağda olan annelerle, çocukları asker olan annelerle el ele bu ülkeye barış getirmek için mücadele ediyoruz.”

Eşbaşkanlık sistemine dönük saldırının da olduğunu ifade eden Beştaş, “yasal değil" söylemlerine karşı, "Meşruluğun olduğu yerde yasallık aranmaz" vurgusu yaptı. Beştaş, eşbaşkanlık sistemine karşı çıkanların kadın cinayetlerini, kadının nafaka hakkını elinden almak isteyen zihniyet ile aynı olduğunu söyledi. 

İSTANBUL

TJA’nın kampanyası kapsamında kadınların bir diğer eylem adresi ise İstanbul’da bulunan Bakırköy Özgürlük Meydanı oldu. Çok sayıda kadının bir araya geldiği açıklamaya Halkların Demokratik Kongresi Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, Barış Anneleri de destek verdi. "Yaşamakta, yaşatmakta ısrarlıyız, özgürlükte kararlıyız" pankartının açıldığı eylemde, "Ölmek istemiyorum", "Özgür yarınlar özgür kadınla gelecek" dövizleri taşındı.

'8 AYDA 287 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ'

Açıklamada konuşan TJA aktivisti Çiçek Arıç, 2019 yılının ilk 8 ayında 287 kadının erkeler tarafından öldürüldüğü bilgisini paylaştı. Kadın katliamlarının artarak devam ettiğini ifade eden Arıç, Emine Bulut’un katledilmesinden sonra 21 kadının öldürüldüğünü hatırlattı. Kadın kazanımlarına saldırıların arttığı bu günlerde kadın kurumlarının da hedef alındığını ifade eden Arıç, kadın kazanımlarının yok edilmeye çalışıldığını, bunun en son örneklerinin de İstanbul Sözleşmesi, 6284 sayılı yasaya karşı yürütülen kampanya ve eşbaşkanlık sistemine yönelik saldırılar olduğunu ifade etti. Tek bir kadını bile yalnız bırakmayacaklarını vurgulayan Arıç, "Birbirimizden güç alarak yaşamakta ve yaşatmada ısrarcı ve özgürlüğümüzde kararlı olacağız" dedi.

Basın açıklamasından sonra bir süre oturma eylemi yapan kadınlar eylemlerini sonlandırdı.