Kadınlar erkek 'şiddete dur' demek için yürüdü

  • kadın
  • 21:07 21 Haziran 2019
  • |
img

DİYARBAKIR - Diyarbakır'da birçok kadın kurumu erkek şiddetine karşı sokağa çıktı. Yürüyüş yapan kadınlar, “Kullanılan nefret diliyle toplum kutuplaştırılıyor, sokaklar ve meydanlar kadın cinayetlerine şahitlik ediyor. Daha ne kadar ölmemiz gerekiyor? Yetmedi mi öldüğümüz?” diye sordu.

Diyarbakır'daki birçok kadın kurumu ve sivil toplum örgütü, kadına yönelik şiddette dikkat çekmek amacıyla "Kadına yönelik her türlü şiddete karşı yürüyoruz" sloganıyla yürüdü.  Merkez Kayapınar ilçesinde bulunan Dünya Kavşağı'nda bir araya gelen yüzlerce kadın, siyah pankart yanı sıra "Yasta değil isyandayız", "Kadınlar durmayacak kadın susmayacak kadın haykıracak", "Çocuk istismarı insanlık suçudur", "Erkek vuruyor devlet koruyor", "Sevgi öldürmez yaşatır" ve "Barışı da baharı da kadınlar getirecek" dövizleri açtı. "Kadın cinayetleri politiktir", "Jin jiyan azadî", "Bijî berxwedana jinan" ve "Sessiz kalma suça ortak olma" sloganları atan kadınlar, Dünya Kavşağı'ndan Kayapınar ilçesinde bulunan Rojava Parkı'na kadar slogan, zılgıt ve alkışlarlar yürüdü. Kadınların yürüyüşüne çevredeki yurttaşlar da alış ve sloganlarla destek verdi.

Polisin yoğun güvenlik önlemleri atlında gerçekleşen yürüyüş sonunda ortak açıklama yapıldı. İnsan Hakları Diyarbakır Şubesi Yöneticisi Yüksel Aslan Acer açıklamayı Kürtçe yaparken, Rosa Kadın Derneği Üyesi Bedriye Aydın da Türkçe metni okudu.

'YETMEDİ Mİ ÖLDÜRDÜĞÜNÜZ?'

Rosa Kadın Derneği Üyesi Aydın, kadınların sürekli kışkırtılan erkek egemenliğine, militarizme, savaşa, sömürüye, cinsiyetçiliğe, devlet şiddetine, erkek şiddetine "Artık yeter" dediklerini belirtti. Devletin savaş politikaları ve militarizm erkekliğinin her gün yeniden arşa çıkardığını dile getiren Aydın, "Sistem savaş ürettikçe erkek şiddet üretiyor. Toplum üzerindeki tahakküm mekanizmaları kadın düşmanlığı ve cinsiyetçilik üzerinden derinleştiriliyor. Kullanılan nefret diliyle toplum kutuplaştırılıyor, sokaklar ve meydanlar kadın cinayetlerine şahitlik ediyor. Daha ne kadar ölmemiz gerekiyor? Yetmedi mi öldüğümüz? Böyle biter miyiz?" diye belirtti.

'SUSMAYIN'

"Pervasızlık diz boyu!" diyen Aydın, katledilmelerin yetmediği gibi ölü bedenlere işkencenin yapıldığını hatırlattı. Sessiz kalmanın suça ortaklık olacağını vurgulayan Aydın, "Artık gizleme ihtiyacı duymuyorlar, güpegündüz, ulu orta, sokaklarda, meydanlarda, çocukların gözleri önünde hunharca katlediliyoruz. Öldürülen kadınların hesabını elbet soracağız. Bu faillerin yakasını bırakmayacağız. Her davanın ısrarlı takipçisi olmaya devam edeceğiz. Ancak bunun hesabını sormak bir tek bizim boynumuzun borcu değil. Bir kez daha yineliyoruz; suça sessiz kalmak, suça ortak olmak demektir. Susmayın! Bu cinayetlere ortak olmayın! Bu, devletin, yargının, erkeklerin, medyanın ve tüm toplumun meselesidir. Rakamlardan ibaret değiliz. Fakat unutmuyoruz, her güne eksilerek başlıyoruz.  Erkek aklının öldürmek için ortaya attığı bahanelerle toplumun sistematik olarak duyarsızlaştırılmasına, kayıplarımızın sıradanlaştırılmasına itiraz ediyoruz. Hiçbir şey olmamış gibi devam edemeyiz. Boşanmak istiyoruz öldürülüyoruz, nafaka istiyoruz öldürülüyoruz, sokağa çıkıyoruz öldürülüyoruz. Artık yetti diyoruz. Biz yaşamak istiyoruz" diye konuştu.

Açıklamanın ardından 10 dakikalık oturma eylemi yapan kadınlar, daha sonra dağıldı.