Kadın sanatçılardan HDP için seçim müziği

img

MERSİN - Mersin’deki kadın sanatçılar, yerel seçimlerde HDP için “Jin û Jiyan” adlı şarkı yazdı. Kadın müzisyenler, herkesi HDP etrafında kenetlenmeye çağırdı.

Mersin’de uzun zamandır yerel sanatsal faaliyetlerini sürdüren kadın müzisyenlerden Cejna Saruhan ve Ebru Şahinkaya, 31 Mart yerel seçimleri için Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) şarkı yazdı. "Jin u Jiyan" adlı şarkının müziği için sanatçı Bülent Turan’ın bir şarkısının müziği kullanıldı. Kadın müzisyenler, herkesi HDP etrafından kenetlenmeye çağırdı.    
 
‘HDP SESLERİN TEMSİLCİSİ OLDUĞU İÇİN’ 
 
Cejna Saruhan, HDP’nin renklerin, dillerin, kültürlerin ve seslerin temsilcisi olduğuna inandıkları için şarkı sözü yazdıklarını dile getirdi. Hem kadınlar hem de sanatçılar olarak ülkede yaşanan siyasi baskı sürecinden etkilendiklerini ifade eden Saruhan, “Bizler sanat ile direnerek otoriter ve gerici zihniyetle mücadele ediyoruz. Zor bir süreç olsa da biz kadınlar umudu büyütüp faşizmi geriletebilecek güce sahibiz. Her şeyin başında inanmak gelir. Biz bu sürece son vereceğimize ve yeni yaşanılır demokratik bir ülke haline HDP ile geçeceğimize sonuna kadar inanıyoruz. Bu ülkeye barışı demokrasiyi getirebilecek bir parti olduğuna, doğanın ve kadının kendini ifade edebileceği parti olduğu için HDP dedik” dedi.
 
'SANATA DA KAYYUM ATANDI’ 
 
HDP’li Akdeniz Belediyesi’ne kayyum atanmadan önceki dönemde hem kadınlar hem de sanatçılar olarak birçok alanda kendilerini daha iyi ifade ettiklerini ve belediyenin kendilerine olanaklar sunduğu birçok yerde etkinlikler geliştirdiklerini ifade eden Saruhan, “Biz Mersin’de yaşayan kadınlar olarak sanatımızı ve dilimizi HDP’li belediyelerde yaşatmaya çalışırken kayyum sadece belediyelere değil, sanata da atandı. Belediye HDP’de olduğu zaman kadın kültür evlerimizden  İştar Kadın Danışmanlık Derneğimiz gibi birçok alan vardı. Kadın bilinci en iyi şekilde yürütülürken, kadın cinayetlerine son verilmesini isterken bizi susturmaya çalıştılar. Yine de bu baskılar bizi susturamayacaktır. 31 Mart’ta tüm renklerin ve tüm dillerin sesi olan HDP’ye destek vermeye çağırıyoruz” diye konuştu. 
 
‘HALKIN OLAN BELEDİYELER TEKRAR ALINMALI’  
 
Ebru Şahinkaya da, “Yaşadığımız coğrafyadaki kadınları sanat alanında öncü olmalarına davet etmek için bu çalışmayı yaptık” dedi. Kadının; doğanın, barışın ve iradenin simgesi olduğunu belirten Şahinkaya “Kadınların her alanda üretim olanakları hep kısıtlanmıştır. Özellikle sanat alanında, kadınlar hep kötü bir iş yapıyormuş gibi sürekli lanetlendirilip toplum nezdinde yok edilmeye çalışıldı. Bunu bilinçli bir şekilde eril devlet sistemi yaptı.  Çünkü eril zihniyet, kadının olduğu yerde hırsızlık, talan, savaş ve yıkımın olmayacağını biliyor. Biz de yaptığımız şarkıda hem kayyuma, hem doğaya hem kadına hem de sisteme değinmek istedik. Herkesin de seçimlerde, halkın olan belediyenin tekrar alınması için destek vermesi gerekir” ifadelerini kullandı
 
"Kötülerin çabaları değil sessizliğin sesi korkutmalı” diyen Şahinkaya, şarkı sözlerini şu şekilde dile getirdi: 
 
Jin û xortan destan hev
Jiyan û xweza ya me ye
Denge dayiken me te
İsal Bihar ya me ye/ hdp partiya me ye
Gelno rabin şiyar bin
Li hemberè dakirkeran
Jiyanek nú ava bikin
Bi keda jin ú dayikan
Kom bin desten xwe rakin 
Dîsa bèjin HDP e/hdp partiye me ye
 
Biz kadınız yaşamız
Dicle gibi akarız / Fırat ile akarız
Tılsımlı topraklarda Başak gibi açarız
Güneşiz biz güneşiz
Güneşin yoldaşıyız
İradeyle el el
Toprak bizim su bizim
Emek bizim sesimiz
HDP’dir rengimiz / HDP’dir partimiz
 
MA / Ergin Çağlar