Yüksel’deki polis tacizine tepki: Devletin kadına bakışının görünen yanı

  • kadın
  • 13:01 20 Şubat 2019
  • |
img
İZMİR - İHD İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, gözaltına alındığı sırada polisin cinsel tacizine maruz kalan Merve Demirel’in yaşadıklarını, “devletin kadına bakışının görünen yanı” sözleriyle yorumladı. İHD, ayrıca hukuki sürecin başlatılması gerektiğini vurguladı. 
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği'nin (TAYAD) 16 Şubat günü, Ankara Yüksel Caddesi’ndeki yaptığı eyleme destek veren üniversite öğrencisi Merve Demirel'in polisler tarafından cinsel tacize maruz kalmasına ilişkin basın toplantısı düzenledi. 
 
Dernek binasında yapılan toplantıya, komisyon üyeleri katılırken açıklamayı Cemile Karakaya yaptı. 
 
'DEMİREL ZORLA ARACA BİNDİRİLDİ' 
 
Gözaltına alınanlar arasında bulunan 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Merve Demirel’in zorla polis aracına bindirildiği sırada, bir polisin cinsel tacize maruz kaldığını hatırlatan Karakaya, bu durumun çekilen görüntülerle belgelendiğini ifade etti. Demirel’in toplantı ve gösteri hakkı ile ifade özgürlüğünü kullanırken devletin kolluk gücü tarafından cinsel tacize uğradığını dile getiren Karakaya, yaşanan olayı, “devletin kadına bakışının görünen yanı” sözleriyle yorumladı. 
 
Kolluk gücünün uyguladığı bu şiddetin, devletin şiddetti ve işkencesi olduğunu vurgulayan Karakaya, “Devletin gayri insani ve küçük düşürücü muamelesidir. Taciz görüntüleri açıklandıktan sonra devlet taciz uygulayan polisine sahip çıkmış ve tacize uğrayanı ve ailesini terörist olmakla suçlamıştır” ifadelerini kullandı.  
 
‘HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILMALI’ 
 
Görevi kamu güvenliğini sağlamak olan kolluk görevlisinin, gözaltına aldığı kişinin vücuduna dokunması dahi vücut dokunulmazlığını ihlal ettiğini ve polisin suç işlediğini belirten Karakaya, insan hakları savunucuları olarak devletin kadına yönelik hayatın her alanında uyguladığı şiddet ve işkenceyi reddettiklerini kaydetti. Karakaya, “İşkencenin münferit olmadığını süreklilik arz eden taciz kötü muamele ve şiddetin suç olduğunu, bu suçun cezasız kalmamasını, işlenen suça karşılık hukuki sürecin başlatılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.