Kadınlar 14 Şubat’ı protesto etti

  • kadın
  • 14:51 14 Şubat 2019
  • |
img

HABER MERKEZİ - Kadınlar, İskenderun, Adana ve İzmir'de “14 Şubat Sevgililer Günü’nü” protesto ederek kadına yönelik şiddete karşı mücadele edeceklerini belirtti. 

 
İskenderun Kadın Platformu, "14 Şubat Sevgililer Günü"nde erkek şiddetini protesto etti. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İskenderun Şubesi’nde bir araya gelen kadınlar adına İskenderun Kadın Platformu Dönem Sözcüsü Hülya Ateş kısa bir konuşma yaptı. 
 
Ateş, yıllardır mücadele ettikleri erkek şiddeti ve neo-liberal sistemin kendilerini aldatmaya çalıştığını ve bu aldatmalardan birinin de “14 Şubat Sevgililer Günü” olduğunu ifade etti. Kendilerine anlatılan masalları kabul etmediklerini dile getiren Ateş, 14 Şubat’ta sermayenin kazandığını ifade etti. Ateş, 14 Şubat’ı kutlamayıp protesto ettiklerini ve kadına yönelik şiddete karşı mücadele edeceklerini kaydetti. 

ADANA 

Adana Kadın Platformu,  "14 Şubat Sevgililer Günü"nde erkek şiddetini protesto edip, şiddete karşı mücadele edeceklerini söyledi. Çakmak Caddesi üzerinde bulunan Kültür Sokağı'nda bir araya gelen kadınlar adına platform üyesi Pelin Çiçek konuştu. Türkiye'de günde 5 kadınım erkekler tarafından öldürüldüğünü belirten Çiçek, sevgi ile isimlendirilen bu günde dahi kadınların şiddet görmeye, tacize-tecavüze uğramaya ve  öldürülmeye devam edildiğini dile getirdi.

Kadınlara erkek şiddetine karşı dayanışma ve mücadele çağrısı yapan Çiçek, "Gül almana da can almana da hayır. Hediye değil, eşitlik istiyoruz. Ölüm değil, özgürlük istiyoruz. Öldüren sevgi istemiyoruz. Şiddetinizle barışmayacağız. Erkek şiddetine karşı susmayacağız, sesimizi birlikte yükselteceğiz" ifadelerini kullandı.

Açıklama alkış ve sloganlarla son buldu.

İZMİR

İzmir’de Kadınlar Birlikte Güçlü oluşumu Karşıyaka İskelesi Karşısında “14 Şubat Sevgililer Günü” kapsamında broşür dağıtımının ardından basın açıklamasında yaptı. Kadınlar sık sık “Jin jiyan azad^”, “Kadın yaşam özgürlük” ve “Genel ahlak kimin ahlakı, öldüren sevgi istemiyoruz” sloganlarının atıldığı açıklamada, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününe çağrının yapıldığı el broşürleri dağıtıldı.

Kadınlar Birlikte Güçlü oluşumu adı altında açıklamayı, Deniz Uslu, Evrim Çakır ve Bahar Selvi okudu. Reklamlarda hatta ana haber bültenlerinde aşkın mücevherler ve pahalı yemeklerle tarif edildiğini söyleyen kadınlar “En önemlisi de aşk ve mutlu son. Mümkün olan tek mutlu son da alnından bir öpücükle tescillenen evlilik, ne olursa olsun, hangi şiddeti, baskıyı, sömürüyü örterse örtsün sonsuza dek 'aile' olmak... Bugün, ancak satın alınan hediyeyle değerlendiği düşünülen, aileyi kurduğu ve ailenin bütünlüğünü muhafaza ettiği ölçüde makbul sayılan aşkın ya da sevginin günü... Biz ise, yani 'dünyayı yerinden oynatacağız' diye yola çıkanlar - veya yoldan çıkanlar - dünyayı da, hayatlarımızı da, özeli de geneli de değiştirmek için aşkın kanununu yeniden yazıyoruz” dedi.

‘AŞK DEĞİL ŞİDDET VAR’

Kadınlar, Kadına hayatı dar etmeyi “kıskançlık” diye güzellemenin, kadının ne giydiğine, nereye gittiğine, kimi seveceğine, hangi bedenlerin arzulanabileceğine karar kişilerin kendilerinin karar vereceğini belirterek, şunları söyledi: “Aşkın kanunu bir adam ‘bitti demeden bitmez’ mi diyor? Yeniden yazıyoruz: Bunun adı aşk değil, şiddettir. Bizim için bittiyse, bitmiş demektir, nokta. Aşkın kanununda ‘hayır’ naz yapmak mı demektir? Hayır - ve aslında evet olmayan her şey, her zaman hayır demektir. Aşkın kanununda tüm ‘Seviyorumların’ yükü paylaşılmayan ev işine dönüşmesi mi var? Bunun adı aşk değil, sömürüdür. Alınan hediyeler, verilen sözler, şaşaalı kutlamalarla değil; dayanışmayla, özgürlüklerle, eşitlikle ve başka türlü sevgiler çoğalır. 8 Martta Gündoğdu Meydan’ındaki gece yürüyüşüne davet ediyoruz.”

İSTANBUL

İstanbul’da Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu, "14 Şubat Sevgililer Günü"nü protesto etmek için Beşiktaş’ta bulunan Hakan Pastanesi önünde bir araya gelerek Beşiktaş Meydanı'na kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

'OLMAZ OLSUN EŞİTSİZ AŞK'

Beşiktaş Meydanı'nda basın açıklaması düzenleyen kadınlar adına platform üyeleri Elif Ege ve Hatice Eski yaptı. Yapılan açıklamada “Yeniden yazıyoruz, bunun adı aşk değil, sömürü. Bizim aşk dediğimizde o masada bırakılmış bardağın, kendi kendine yerinden kalkıp yıkandığının varsayıldığı bir düzen yok" denilerek şu ifadelere yer verildi: "Evlilik, sevgililik adı altında görünmez kılınan, doğallaştırılan emeğimizin sesini yükseltiyoruz. Olmaz olsun eşitsiz aşk! Yeniden yazıyoruz, Ne 14 Şubat'ta ne başka gün bir hediyeyle şiddeti, sömürüyü, eşitsizliği, baskıyı aklamak; paketleyip bize geri pazarlamak yok. Yeniden yazıyoruz, erkek şiddeti statü, meslek tanımaz; olmaz olmaz demiyoruz, çünkü biliyoruz, deneyimle sabit: tüm erkekler yapabilir. Yeniden yazıyoruz, ne olursa olsun aile olma, aile kalma, aile arasında tüm ailenin varlığına armağan olma şartı yok. Aile denilen, bizim kendimize yapılanlar karşısında sessizliğimizle bir arada kalıyorsa, varsın kalmasın.” Kadınlar, “Son senelerde olduğu gibi, bu 14 Şubat'ta da en büyük zenginliğimiz olduğunu bildiğimiz kadın dayanışmasıyla sokaklardayız. Ve hep birlikte, aşkın kanununu yeniden yazıyoruz!” diye seslendi.