Cansız ve Şaylamez mezarları başında anıldı

img

DERSİM / MERSİN – Paris’te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçiden Sakine Cansız Dersim’deki, Leyla Şaylamez ise Mersin'deki mezarı başında anıldı. Düzenlenen anmalarda katliam sorumlularının bulunması isteyen kadınlar, Sakinelerin mirasını devraldığını belirttikleri açlık grevindeki Leyla Güven’i selamladı. 

 
HDP Kadın Meclisleri ile Özgür Kadın Hareketi (TJA) üyeleri, 9 Ocak 2013’te Fransa’nın başkenti Paris’te öldürülen Kürt kadın siyasetçilerden Sakine Cansız’ı, Dersim’deki mezarı başında andı. Kent merkezinde yer alan anıt mezarlıkta düzenlenen törene HDP Diyarbakır Milletvekilleri Semra Güzel, Dersim Dağ, TJA aktivisti Ayşe Gökkan ile HDP Dersim İl Örgütü yöneticileri katıldı.
 
‘PARİS KATLİAMI SİYASİDİR’
 
Saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan törende ilk olarak HDP Milletvekili Semra Güzel konuştu.
 
Güzel, andığı 3 Kürt kadın siyasetçilerin verdiği mücadelenin kendilerine ışık olduğunu ifade etti. Güzel, “Sakinelerin verdiği mücadeleyi ne kadar anlatsak da kelimeler yetersiz kalacak. Kaybettiklerimizi, yüreğimizde ve mücadelemizde yaşatacağız. Dünya kadın özgürlük mücadelesinin öncüleri olan Sakine, Leyla, Fidan’ın ölümünden 3 yıl sonra Seve, Pakize ve Fatma da aynı şekilde katledildi. Yapılan katliamlar masum değil. Paris katliamı da siyasidir, uluslararası bir planla yapılmıştır” dedi.
 
‘TARİHE İZ BIRAKANLARIN MÜCADELESİ SÜRÜYOR’
 
Sakine Cansız’ın aynı zamanda Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi'nde yaşananlara karşı direnen isimlerden biri olduğunu belirten Güzel, sözlerine şöyle devam etti: “Bugün yine Amed zindanı tarihi bir direnişe şahitlik ediyor. Leyla Güven’in eylemi 63’ncü gününe girdi. Ancak faşist zihniyet bu talepleri görmezden geliyor. Leyla Güven talebi kabul edilene kadar eylemini sürdüreceğini söyledi. Sakineler teslim olmayan direngen ruhlarıyla, özgürlük ve mücadeleye olan tutkularını bizlere miras bıraktılar. Her dokundukları yerde bizlere bir iz bıraktılar. Tarihe iz bırakanlara selam olsun.” 
 
KATLİAMLARIN HEDEFİ
 
TJA aktivisti Ayşe Gökkan ise, yaptığı konuşmasında hem Paris hem de Silopi’de kadınlara yönelik yapılan katliamların kadın mücadelesi ve özgürlüğüne yönelik olduğunu vurguladı.
 
Gökkan, “Sakineler Ortadoğu başta olmak üzere dünya kadın mücadelesine öncülük eden isimlerdir. Katliamı aydınlatmayanları bir kez daha kınıyoruz. Katliamları aydınlatmadıkları sürece uluslararası tüm devletler tarihin sayfalarında unutulmayacaklardır” dedi. 
 
Gökkan, konuşmasını Sakinelerin mirasını devralan Leyla Güven’i selamlayarak noktaladı.
 
Anma, yapılan konuşmalar sonrası Sakine Cansız’ın mezarına, karafiller bırakılıp, çıra yakılması ile son buldu.
 
MERSİN 
 
Katledilen isimlerden Leyla Şaylemez ise, Mersin’deki mezarı başında anıldı.
 
Şaylemez’in Güneykent Mezarlığı’ndaki kabri başında anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Halkların Demokratik Kongresi (HDK), HDP Mersin Gençlik Meclisi ve 78'liler Girişimi üyelerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı. 
 
Katledilen her üç kadın siyasetçinin fotoğraflarının yanı sıra "Kadınlar diz çökmeyecek" yazılı dövizlerin taşındığı anmada sık sık "Jin, jiyan, azadi" sloganı atıldı. 
 
ONLAR BİR TARİHTİR
 
Şaylemez’in mezarı başında konuşan Milletvekili Ayşe Sürücü, Kürt kadın siyasetçilerin yıllarca Kürt ve Kürdistan değerleri için mücadele ettiğini belirtti. Sürücü, "Onlar birer tarihti. Onlar Kürt halkının değerleri için yıllarca mücadele etmiş ve bu uğurda canlarını yitirmiş insanlardır. Onların mücadelesini burada bir kez daha anıyoruz ve bıraktıkları mücadeleyi devam ettireceğimizin sözünü vererek, onların mücadelesinin önünde saygıyla eğiliyoruz. Kürt kadın hareketi için bir simge haline gelen kadın arkadaşlarımız sistem tarafından bilinçli bir şekilde hedef alınmış ve bu katliamla çözüm süreci bitirilmek istenmişti. Hepimiz biliyoruz ki bu katliamdan hemen sonra çözüm süreci sekteye uğramış ve o tarihten itibaren süreç tekrar yerini savaşa bırakmıştı” dedi.
 
MÜCADELEYİ ZAFERLE TAÇLANDIRACAĞIZ
 
PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecridin kaldırılması istemiyle 63 gündür açlık grevinde bulunan Leyla Güven’in durumuna da değinen Sürücü, Güven’in tecridin kaldırılması için bedeni ölüme yatırdığını belirtti. 
 
Sürücü, “Leyla arkadaşımızın talebi bizim de talebimizdir. Leyla arkadaşımızın başlatmış olduğu bu mücadeleyi sürdüreceğimizi bir kez daha yineliyor ve zaferle taçlandıracağımızın sözünü veriyoruz" dedi.
 
Ardından Şöylemez’in mezarına karanfil bırakılan kadınlar, "Jin jiyan azadi" sloganı atarak mezarlıktan ayrıldı.