TJA aktivistleri açlık grevine başladı

  • kadın
  • 12:11 10 Aralık 2018
  • |
img

DİYARBAKIR - TJA aktivistleri, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması talebiyle 33 gündür açlık grevinde olan DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in taleplerini sahiplenmek amacıyla 3 günlük açlık grevi eylemine başladı. 

PKK Lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması talebiyle tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde süresiz-dönüşümsüz açlık grevine giren Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in taleplerini sahiplenmek amacıyla açlık grevi eylemleri yayılıyor. 
 
Özgür Kadın Hareketi (TJA) üyesi 22 aktivist, 33 gündür açlık grevi eylemini sürdüren Güven'in taleplerinin karşılanması için baştan Diyarbakır ve Van olmak üzere birçok yerde 3 günlük açlık grevi eylemine başladı. 
 
‘TECRİT TÜM TOPLUMA YÖNELİK’
 
Diyarbakır’da, HDP Diyarbakır il binasında başlayan açlık grevi öncesi açıklama yapan HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, Öcalan üzerinde 1999 yılından beri sürdürülen tecride dikkat çekti. Tecridin sadece Öcalan üzerinde değil; kadınlar, gençler ve toplum üzerinde olduğuna dikkat çeken Tosun, Güven'in taleplerini sahiplendiklerini belirtti. Güven’in talebinin kendi talepleri olduğunu dile getiren Tosun, tecrit ile barış, demokrasi ve özgürlüğün sesinin kısıldığına işaret etti. Tecridin bir an önce kalkması gerektiğinin altını çizen Tosun, tecrit kalkıncaya kadar eylem ve etkinlerini sürdüreceklerini kaydetti. Tosun, İnsan Hakları Günü'ne dikkat çekerek, var olan bu hak ihlallerinin bir an önce kaldırılması gerektiğini ifade etti. 
 
Açıklamanın ardından kadınlar, “Jin, jiyan, azadî” sloganını atarak eylemlerini başlattı. 3 günlük açlık grevi eylemi, Çarşamba günü saat 17.00'da yapılacak basın açıklamasıyla son bulacak. 
 
VAN
 
TJA, HDP Van il binasında da 3 günlük açlık grevi eylemi başlattı. Açlık grevi öncesi açıklama yapan TJA aktivisti Caziye Duman, “Barış ve demokrasi için Sayın Leyla Güven’in yanındayız ve onun talepleri bizim taleplerimizdir. Şiddete karşı Sayın Güven’in verdiği mücadele hepimizin yüreğinde ve zihnindedir. Biz kadınlar olarak Sayın Güven’in direnişine destek vermek amacıyla bugün 3 günlük açlık grevine başlıyoruz.  Sayın Güven’in direnişini buradan bir kez daha selamlıyoruz. Güven’in talepleri kabul edilene kadar etkinliklerimiz sürecek” diye konuştu.
 
Kadınlar, daha sonra "Leyla Güven haklıdır; tecrit son bulmalıdır" yazılı pankart altında giydikleri önlüklerle açlık grevine başladı. 
 
BATMAN 
 
HDP Batman il binasında da bir araya gelen kadınlar, Güven'in fotoğrafının yer aldığı beyaz mor önlükleri giyerek basın açıklaması düzenledi. Açıklama yapan, TJA aktivistlerinden Zozan Şimşek, HDP, TJA, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Barış Anneleri ve TUAD-DER yönetici ve aktivistleri olarak 3 günlük açlık grevi başlattıklarını belirterek, "Bir an önce tecrit ve izolasyona son verilip demokrasi ve barış adına harekete geçilmesi elzemdir ve tarihi eşiktedir. Bütün demokrasi güçlerini, mevcut insanlık suçuna karşı demokratik mücadeleyi yükseltmeye ve birer Leyla olma bilinciyle hareket etmeye çağırıyoruz”  dedi. 
 
Açıklamanın ardından grup, sloganlar eşliğinde açlık grevi eylemlerine başladı.